Är filosofi en vetenskap?

Moderator: Moderatorgruppen

Användarvisningsbild
Pilatus
Moderator
Inlägg: 17353
Blev medlem: 08 mar 2012 03:25
Ort: Quid est veritas?

Är filosofi en vetenskap?

Inläggav Pilatus » 29 jun 2022 13:08

Det finns ett antal specialiserade grenar inom filosofiämnet med vetenskapliga anspråk:
kunskapsteori (epistemologi), vetenskapsteori, logik, argumentation, språkfilosofi, matematikfilosofi, medvetande-, kognitionsfilosofi, metafysik.
Ref Filosofi som vetenskap, 21 jan 2013 09:27

Eller är det endast falsifierbara hypoteser som kan vara vetenskapliga?
Moderator

xion
Inlägg: 3117
Blev medlem: 22 mar 2016 08:09

Re: Är filosofi en vetenskap?

Inläggav xion » 29 jun 2022 15:42

Det kort svaret blir - nej.
Men det beror ju på vad man menar med vetenskap precis som du skriver.
Min åsikt är att vetenskap är att söka och finna fakta som går att prova via experiment,
Filosofi är egentligen bara "ett godtyckligt tyckande" som Illusionen uttryckte det.

Det har ju skrivits hyllmeter med filosofiböcker och att lära sig och känna till alla dessa kanske kan kallas för en vetenskap i sig.

David H
Moderator
Inlägg: 5116
Blev medlem: 13 nov 2005 22:29
Ort: Knivsta/Uppsala

Re: Är filosofi en vetenskap?

Inläggav David H » 29 jun 2022 16:41

Pilatus skrev:Det finns ett antal specialiserade grenar inom filosofiämnet med vetenskapliga anspråk:
kunskapsteori (epistemologi), vetenskapsteori, logik, argumentation, språkfilosofi, matematikfilosofi, medvetande-, kognitionsfilosofi, metafysik.
Ref Filosofi som vetenskap, 21 jan 2013 09:27

Eller är det endast falsifierbara hypoteser som kan vara vetenskapliga?


Frågan landar väl mångt i mycket hur man väljer att definiera. En vanlig skiljelinje mellan filosofi och vetenskap är att vetenskapen är mer empiriskt inriktad, exempelvis genom testning av falsifierbara hypoteser, vilket är centralt inom vetenskap, men däremot inte inom filosofi. Men jag tror också att de flesta är överens om att vetenskap handlar om betydligt mer än falsifierbara hypoteser...ofta associeras vetenskap också till viss metod, ett systematiskt tillvägagångssätt, och det är något som kan ses inom vissa inriktningar av filosofi också.

Man skulle kunna mena att filosofi är en typ av vetenskap, men man skulle också kunna vända på det och säga att vetenskap är en typ av filosofi. Jag uppfattar det som att exvis Smisk är inne på denna senare linjen, då han tycks associera mycket av empirisk vetenskap till fysikalism, som kan ses som bara en världsuppfattning bland flera andra.

Jag skulle nog nöja mig med att säga att det finns familjelikheter mellan filosofi och vetenskapen, och att man får acceptera att orden används på olika sätt i olika sammanhang - så något enkelt universalsvar går inte riktigt att ge.

Sen tycker jag också det är värt att betona "fil-" i filosofi, som ibland översätts till kärlek eller vänskap. Att det handlar om en slags attityd eller inställning, kärlek till visdom eller kunskap. Skulle också kunna kalla det en drivkraft eller vilja till kunskap. Viljan har ofta en mer central betydelse än själva vetandet eller intellektet. Det här tycker jag är ett tänkvärt citat från Wittgenstein på detta tema:

Wittgenstein skrev:What makes a subject difficult to understand — if it is significant, important — is not that some special instruction about abstruse things is necessary to understand it. Rather it is the contrast between the understanding of the subject and what most people want to see. Because of this the very things that are most obvious can become the most difficult to understand. What has to be overcome is not difficulty of the intellect but of the will.
David Holmberg, moderator på filosofiforum
Filosofiblogg (på engelska): http://recollectingphilosophy.wordpress.com/

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 7769
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44
Kontakt:

Re: Är filosofi en vetenskap?

Inläggav Anders » 30 jun 2022 06:53

Det är en humanistisk vetenskap. Mindre nördig. Definitivt inte onördig, men mindre. Dock undrar man om den svängning filosofin tog med Wittgenstein och Russell har gjort den helt ofruktsam för andra än de inblandade. Om ett enda paper efter världskrigen har haft någon slags genomslag utanför den egna akademin.

Däremot är filosofer oftast mycket matniytiga som personer i det sociala skeendet. Både typ Russell pch Åsa Wikforss. Då de inte anser sig ägna sig åt filosofi. Detas värde för skattekronorna ligger i dem själva inte det arbete de gör som akademiska filosofer
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Zizek - Om kaos, filosofi, kapitalism och globalisering
4 november 2017

David H
Moderator
Inlägg: 5116
Blev medlem: 13 nov 2005 22:29
Ort: Knivsta/Uppsala

Re: Är filosofi en vetenskap?

Inläggav David H » 30 jun 2022 16:43

Anders skrev:Det är en humanistisk vetenskap. Mindre nördig. Definitivt inte onördig, men mindre.


I det moderna samhället stämmer det att filosofiämnet blivit en del av "humaniora"...och vissa må gå så långt som att kalla det en "humanistisk vetenskap", men det är knappast ett okontroversiellt påstående. Och det är inte heller så att filosofiämnet alltid varit underordnat humaniora och vetenskap (jämför exempelvis med antiken), och jag ser inget skäl till att det behöver vara det i framtiden heller.

Anders skrev:Dock undrar man om den svängning filosofin tog med Wittgenstein och Russell har gjort den helt ofruktsam för andra än de inblandade. Om ett enda paper efter världskrigen har haft någon slags genomslag utanför den egna akademin.


Gjorde filosofin en svängning med Wittgenstein och Russell? Det låter märkligt tycker jag, då jag uppfattar Russell och Wittgenstein som två personer med i mångt och mycket diametralt olika syn på filosofi.
Filosofi handlar som jag ser det om väldigt mycket mer än akademiska filosofer som skriver "papers". Att mäta dess genomslagskraft tror jag heller inte är så självklart enkelt, då oftast handlar det inte om att presentera en färdig produkt, utan det kan handla om att bidra med något som andra kan arbeta vidare med. Exempel en liknelse: Det må vara så att få röstcoacher blivit världskända sångartister, men däremot kan ju röstcoacher ofta spelat en viktig roll till att världskända sångartister kunnat slå igenom.
David Holmberg, moderator på filosofiforum
Filosofiblogg (på engelska): http://recollectingphilosophy.wordpress.com/


Återgå till "Filosofi"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 29 och 0 gäster