En multipolär värld

Politiska ideologier, ekonomiska strategier och lagfrågor.

Moderator: Moderatorgruppen

rekoj
Inlägg: 3464
Blev medlem: 13 nov 2005 22:29
Ort: Knivsta/Uppsala

En multipolär värld

Inläggav rekoj » 31 maj 2022 11:26

Vad innebär det med en multipolär värld, och är det något som ni anser vore önskvärt?

Det nämns ibland att det förut fanns en bipolär värld, mellan västvärlden och kommunistblocket i öst, och sedan i samband med Sovjetunionens sammanbrott övergick vi till en unipolär värld. Många anser därefter att denna unipolära värld är på väg att ersättas mot en multipolär världsordning, med flera olika maktcentra. Vissa framställer detta som något hoppfullt, och andra tenderar att framställa det som farofyllt och problematiskt.

De som talar om faror med den multipolära världen menar att det leder till protektionism, slut på multilaterala samarbeten, brist på internationell solidaritet, inga gemensamma universella världen, försvagat FN osv.

De som argumenterar för en multipolär värld vänder sig ofta emot USA och västvärlden, menar att det är orättvist att de ska diktera villkor för andra. Det argumenteras ibland för att värden som ofta betraktas som universella i västvärlden, exempelvis gällande mänskliga rättigheter, inte borde ses som universella och inte borde behöva gälla alla.

Anser ni att ena sidan har mer rätt eller fel? Eller är det missvisande beskrivningar?

Referenser
En artikel som framställer den multinationella världen som något negativt - https://folkochforsvar.se/content/den-m ... samarbete/

Engelsk wiki-artikel om polaritet i internationella relationer: https://en.wikipedia.org/wiki/Polarity_ ... _relations)

Wikiartikel på svenska (via franska Wikipedia) om multipolär värld: https://sv.frwiki.wiki/wiki/Monde_multipolaire
David Holmberg, moderator på filosofiforum
Skrivhemsida (på svenska): http://davidholmberg.se/skrivarkiv/
Filosofiblogg (på engelska): http://recollectingphilosophy.wordpress.com/

hakkapeliitta
Inlägg: 2013
Blev medlem: 06 aug 2017 10:22

Re: En multipolär värld

Inläggav hakkapeliitta » 01 jun 2022 14:23

Problemet för oss människor att vi föds till en given uppsättning av realiteter som vi inte alltid reflektera över särskilt mycket.
Krig är en sådan. Människan har krigat i flera tusen år. Varför? En vanlig människa har ingen vinst med att kriga utan vill nog helst leva i harmoni.
Nu har jag gjort lumpen men om frågan kom upp på nytt hade jag vägrat bli kanonmat, gå dit och kriga själv din uppblåsta fan.

Ukraina kriget tror jag slutar snart, Putin har erövrat Donbass och de viktiga områdena ner till Svarta Havet och jag tror han proklamerad kriget som vunnet och räddar ansiktet.

rekoj
Inlägg: 3464
Blev medlem: 13 nov 2005 22:29
Ort: Knivsta/Uppsala

Re: En multipolär värld

Inläggav rekoj » 20 jun 2022 21:38

hakkapeliitta skrev:Problemet för oss människor att vi föds till en given uppsättning av realiteter som vi inte alltid reflektera över särskilt mycket.
Krig är en sådan. Människan har krigat i flera tusen år. Varför? En vanlig människa har ingen vinst med att kriga utan vill nog helst leva i harmoni.


Människor är väl benägna att anta en mängd trossatser, som inte alltid reflekteras närmare över, och dessa trossatser kan ibland vara oförenliga med andra trossatser som andra människor antagit. Om ingen förmår ge upp någon av sina trossatser riskerar det att sluta i en krock, och ibland kan det leda vidare till våld och krig.

Tanken om en multipolär värld kan jag på sätt och vis tycka låter positiv. Att makt och inflytande inte bara borde centreras till en plats. Men det kan då också lätt bli en slags halmgubbe-argumentation tänker jag, för det är väl knappast någon som argumenterar för att det bara borde finnas ett maktcentra lokaliserat till en specifik geografisk plats i världen?

En mer avgörande fråga är om det borde finnas vissa universella värden som ska gälla överallt, och i så fall hur detta ska implementeras. Här tänker jag till exempel på FN, mänskliga rättigheter, internationell rätt och lagar etc. Borde något organ få ha bestämmanderätt över all världens människor? Vad vore annars alternativet?

Själv blev jag inspirerad av att läsa Tao te ching...och det är en text som kan få mig att fundera på om taoism som politisk ideologi är förenlig med en centralstyrd värld med universella värden, eller om det är mer förenligt med en multipolär värld? Taoismen handlar i mångt och mycket om återhållsamhet och värnande om lokalkultur. Ändå är det inte helt ovanligt att människor associerar taoismen med en "liberal" hållning.
David Holmberg, moderator på filosofiforum
Skrivhemsida (på svenska): http://davidholmberg.se/skrivarkiv/
Filosofiblogg (på engelska): http://recollectingphilosophy.wordpress.com/


Återgå till "Politik och samhälle"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster