konspirationsteorier?

Politiska ideologier, ekonomiska strategier och lagfrågor.

Moderator: Moderatorgruppen

xion
Inlägg: 2589
Blev medlem: 22 mar 2016 08:09

konspirationsteorier?

Inläggav xion » 03 mar 2022 09:33

Är Donald Trump en rysk spion?

Mycket tyder på det.
När han överraskande vann mot Hillary Clinton misstänkte man att Ryssland hade försökt påverka valet. Man såg många tecken på det. Dessutom fanns det tecken på samband mellan Trump och Ryssland. Inga bevis hittades så det tystades ner.

Det har hänt förr att Ryssland lyckats placera spioner på mycket höga poster.
Det vore ju verkligen "mumma" för Putin att ha en rysk spion som president i USA. En man höjd över alla misstankar.

Trumps agerande som president har skadat USA i grunden. Han har ökat klyftorna i USA och skadat legitimiteten för demokratin genom lögner om valfusk bl.a (Det enda "valfusk" som kunde upptäckas var det han stod för själv. Han försökte påverka valresultatet genom att hitta på försvunna röster. Han uppmanade sina egna väljare att inte poströsta vilket innebar att han fick en tidig ledning i rösträkningen. Sen försökte han stoppa rösträkningen innan alla poströster var räknade.)Dessutom initierade han upplopp för att förhindra att Biden skulle installeras.

En annan sak är att Putin verkar mycket nöjd med att Trump blev vald och de verkade komma mycket bra överens. Krim kunde ockuperas utan alltför stora repressalier.

David H
Moderator
Inlägg: 3910
Blev medlem: 13 nov 2005 22:29
Ort: Knivsta/Uppsala

Re: konspirationsteorier?

Inläggav David H » 03 mar 2022 13:22

Jag tror inte att Trump är rysk spion, men det finns väl en hel del som talar för att ryssarna försökte påverka valet så att han skulle kunna vinna, att ryssarna såg honom som mer önskvärd kandidat. Gällande annekteringen av Krim däremot är jag ganska säker på att det skedde under Obamas presidentperiod.
David Holmberg, moderator på filosofiforum (tidigare känd under användarnamn "rekoj")
Skrivhemsida (på svenska): http://davidholmberg.se/skrivarkiv/
Filosofiblogg (på engelska): http://recollectingphilosophy.wordpress.com/

xion
Inlägg: 2589
Blev medlem: 22 mar 2016 08:09

Re: konspirationsteorier?

Inläggav xion » 17 maj 2022 07:38

Erdogan tänker tydligen sätta sig på tvären för Sveriges och Finlands NATO-medlemskap.
Undrar om han i själva verket går Putins ärenden?
Han har haft påfallande goda förbindelser med Putin och till och med köpt vapen av honom?
(Dessutom förefaller de vara "samma andas barn".)

Maat
Inlägg: 111
Blev medlem: 09 dec 2009 19:28

Re: konspirationsteorier?

Inläggav Maat » 23 maj 2022 23:07

Den flitigaste användningen av ordet "konspirationsteori" är väl som enkel, bekväm och intet förpliktande universalmetod för att ogiltigförklara kritik mot, och ifrågasättande av, den egna ståndpunkten.

Andra användningar av ordet drunknar i det spridda missbruket av ordet.

Äkta gammaldags klassiska konspirationsteorier som att månlandningen aldrig hände eller att USA själva bombade skyskraporna i New York, är numerärt numera ovanliga, när Trump inte länge producerar nya sådana dygnet runt, att anklaga motparten för "konspirationsteori" har i stället blivit en flitigt använd debattmetod som används av den som förlorar debatten.

Förövrigt existerar ett antal andra sådana "universalargument" som den förlorande parten i debatter flitigt använder - som kanske inte behöver upprepas, eftersom det inte är vackra ord, men däremot kan ju det senast tillskottet i universalargumentens lista nämnas: "Rysk agent"...

När någon i en debatt använder ett "universalargument" då vet man vem det är som just förlorat debatten och blivit desperat.

xion
Inlägg: 2589
Blev medlem: 22 mar 2016 08:09

Re: konspirationsteorier?

Inläggav xion » 19 okt 2022 05:49

Nordkorea är ju ett resultat av Koreakriget mellan Kina och USA.
Det fattiga Nordkorea skulle aldrig ha kunnat skaffa sig kärnvapen utan hjälp från Kina.
Man har ju inte ens reservdelar till sina traktorer.
Kanske är det så att Nordkorea är Kinas testanläggning för nya vapen,
Här kan man utföra kärnvapentester och provsprängningar utan eget ansvar.
Det blir Nordkorea som får bära "hundhuvudet".

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 7142
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44
Kontakt:

Re: konspirationsteorier?

Inläggav Anders » 19 okt 2022 06:38

Att Trump skulle vara Rysk Spion. Vem vet. Hillaty hade inte kunnat göra nåt åt Ryssland. Och det är under Biden vi har det riktiga eländet i Ryssland. Synd att Obama inte kunde få fler mandatperioder.

En konspiration är en medveten plan, men även ett handlande som är lite underförstått kan ses som konspiratoriskt. Att akademisk vänster knuffar för sådant som uppmuntrar till att vissa inte ska jobba för sitt välstånd(en rätt inte ok tanke för sanna sossar)utan att fattiga och rika skall ha flumliv. Att knuffa för att flyktingar kommer hit och av sina redan hitkomna landsmän får höra att det inte lönar sig att jobba, rätt ok för de som inte ser kneg för de egna barnen i framtiden. De har också sina rötter i habitat där man fixade sitt välstånd på den fattiga majoritetens slit. Framtidsdrömmarnas värld.

Tror inte det här direkt är någons plan men det är ett konspiratioriskt handlande. Det gynnar de egna barnen på bekostnad av svenssons barn. De egna barnen som skulle må bra av lite equal opportunity.

Sverige som föregångsland, kaosländer som ger upp religion och familje/klantänk inspirerade an oss och på 44 år bygger sina folkhem. Och inte gör missen, som oss, att bjuda in kapitalisternas idealistiska barn i vänstern utan ha kämpat för facket, jobben och ALLA är med i ett fair race.
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Zizek - Om kaos, filosofi, kapitalism och globalisering
4 november 2017

Maat
Inlägg: 111
Blev medlem: 09 dec 2009 19:28

Re: konspirationsteorier?

Inläggav Maat » 02 nov 2022 02:50

En sak är klar för den som vet vad andra inte vet...
Och det är att de värsta och häftigaste konspirationerna talar nästan ingen... om.
Och det finns ett skäl till det...
Liksom att det finns skäl till att man är helt ockuperade av att diskutera "konspirationer" som är tämligen ointressanta, meningslösa och knappt värda att bry sig om...
Typ alla är häftigt intresserade av om Tomten är rysk agent medan ingen funderar på vem som ligger bakom samhällets konstruktion, det ena är fjant det andra är en fråga om liv och död...
Och de som ligger bakom samhället ser noga till att alla är upptagna med fjantet och de meningslösa konspirationerna som helt saknar värde att bry sig om.

Konspirationen i sig kan vara en konspiration för att lura dig att lägga din energi på något totalt meningslöst och därmed göra dig "ofarlig"...

David H
Moderator
Inlägg: 3910
Blev medlem: 13 nov 2005 22:29
Ort: Knivsta/Uppsala

Re: konspirationsteorier?

Inläggav David H » 02 nov 2022 22:43

Maat skrev:Konspirationen i sig kan vara en konspiration för att lura dig att lägga din energi på något totalt meningslöst och därmed göra dig "ofarlig"...


Är det en sådan konspirationsteori som du försöker sprida? Själv tror jag inte att du avsiktligt vill lura mig att lägga min energi på något meningslöst, men även om det inte är din avsikt, så visst kan det finnas skäl för mig att inte spendera allt för mycket energi åt att läsa, tolka och svara på det du skriver. Jag tror att alla är värda en chans, om än vissa mer och andra mindre. Och även fast jag långt ifrån håller med dig i allt du skriver, så uppfattar jag att du tar upp viktiga frågor, och du visar viss ambition om att föra en dialog. Jag kan exempelvis notera att du ibland citerar och kommenterar vad andra skriver, vilket vittnar om att du läser en del av vad vi andra skriver, och det utgör i sin tur en viktig grund för meningsfulla samtal.

För att avslöja en större konspiration behövs väl som regel mycket fakta och "grävjobb". Här hittade jag en lista på konspirationer som blivit avslöjade;
https://nyheter24.se/nyheter/898552-5-k ... vara-sanna

Det var kanske inte någon jätteimponerande lista. Någon som har bättre förslag på större konspirationer som blivit avslöjade? Watergate kan väl sägas vara en ganska stor konspiration som blev avslöjad:
https://en.wikipedia.org/wiki/Watergate_scandal

Den som själv vill avslöja konspirationer, kan nog dra nytta av att studera hur andra konspirationer blivit avslöjade
David Holmberg, moderator på filosofiforum (tidigare känd under användarnamn "rekoj")
Skrivhemsida (på svenska): http://davidholmberg.se/skrivarkiv/
Filosofiblogg (på engelska): http://recollectingphilosophy.wordpress.com/

Maat
Inlägg: 111
Blev medlem: 09 dec 2009 19:28

Re: konspirationsteorier?

Inläggav Maat » 03 nov 2022 01:29

Min avsikt och målsättning är av allt att döma "annorlunda".

Jag bryr mig inte om vad andra anser om mig, det saknar all relevans eftersom jag anser att om man bryr sig om det påverkar det oundvikligen vad man säger och gör, det kan resultera i inställsamhet, upprördhet och självcensur.
Känslor...

Jag har ägnat mig åt att studera hela världen och vissa specifika dimensioner av universum, av rena överlevnadsskäl, inte för nöjes skull, tvärt om, något nöje är det inte.
Vilket gett kunskaper vars samlade helhet av allt att döma ingen enskild person tycks besitta, då ingen någonsin framkommit som visat tecken på att så skulle varit fallet, vilket ju är tröttande att konstatera.

Det resultatet ska presenteras i ett antal böcker när de är klara, (att skriva något som får Bibeln att framstå som en femårings plaskande i en lerpöl, är inget man kastar ihop på en eftermiddag, så det tar sin tid) men under tiden ägnar jag mig åt att lägga in uttalanden och påståenden och "deklarationer" i olika av samhällets, dialoger, problem och frågeställningar som tar upp synvinklar, omständigheter och förhållanden som annars inte existerar.

Alla följer konsekvent en gammal utstakad bana med gamla välkända synsätt, välkända argument, välkända åsikter, traditionella övertygelser som ingen ifrågasätter, allt mal på i välkända spår, åren går men tiden står likväl stilla.

Jag vet att detta inte fungerar, detta är ett grovt fel och ett förödande misstag, eftersom jag sitter med facit, ingen annan har minsta möjlighet att se detta och ingen kommer någonsin att inse och förstå det heller om inte jag berätta hur det ligger till.

Av denna orsak är det oundvikligt och i högsta gard en självklarhet, att få bryr sig mycket om vad jag påstår och att tvivlet är massivt.
Människor tror alltid på det gamla invanda och väl etablerade och allmänt accepterade, för att inte tala om majoritetsprincipen att flest åsikter i en riktning vinner tävlingen om vem som har rätt.

Eftersom jag vet detta har jag aldrig för en sekund... förväntat mig att någon ska lyssna eller bry sig om eller låta sig påverkas eller tänka nytt, och därför har det heller aldrig... varit syftet eller målet med någonting jag gör.

Utan det är faktiskt så att det är en fråga om moral, att göra rätt, den som vet mer än andra måste dela med sig av detta vetande, om man vill uppfylla moraliska krav och utföra rättfärdiga handlingar.

Det vore enkelt och bekvämt att strunta i mänskligheten som är helt ointresserad av sin egen existens och inte begriper vare sig livet, världen eller universum.

MEN det vore omoraliskt att göra det, vilket vore en börda fullkomligt omöjlig att bära, så för att inte bära på något klander eller någon orätt handling, lägger jag regelbundet näsan i blöt och förväntar mig aldrig annat än att åka på en stöt, som tack för besväret.

I Faraoniska Egyptens mytologi vägdes de dödas hjärta på en våg med sanningens och rättfärdighetens gudinna Maat:s fjäder i den andra vågskålen, om hjärtat var tyngre än fjädern, bar det på omoraliska och klandervärda handlingar och kastades därför till vilddjuret Ahemait.

Historien om Profeten Daniel och Belsassars gästabud, den historiska korrektheten är ju tveksam, men det är en bra lärande historia, vilket som.
"Mene, mene, tekel, upharsin" - "Du är vägd på våg och funnen för lätt", raka motsatsen till den egyptiska mätmetoden, men det avser heller inte samma sak.

Jag vill helt enkelt inte bära på något klander och vara allt annat än utan värde.

Därför gör jag vad jag gör, om någon människa finns som vill lyssna är det deras val, vill de inte, är det deras val.

Men när världen går under till följd av människornas belåtna flin och slöa dårskap tänker jag inte följa med ner i avgrunden, så enkelt är det.

Maat
Inlägg: 111
Blev medlem: 09 dec 2009 19:28

Re: konspirationsteorier?

Inläggav Maat » 03 nov 2022 02:09

"För att avslöja en större konspiration behövs väl som regel mycket fakta och "grävjobb"."

Typ att lägga ner hela sitt liv på att gräva fram "rubbet" om "rubbet"...

För att begripa sig på "konspirationer" behövs det enormt mycket kunskap, information och fakta om varje enskilt fall, och när man har detta om många fall kan det hända att man plötsligt ser ett mönster, att det inte är "enskilda fall" utan att de olika fallen har ett gemensamt ursprung.

Det är ovanligt att någon har tillräcklig kunskap om ett fall, ännu sällsyntare att någon har det om flera och ingen har det om "massor", vad bli konsekvensen?

Tro, gissningar, tyckanden, åsikter, känslor, varefter man antingen avvisar alltsammans, eller tror lite på dittan och dattan av slumpvisa hipp som happ orsaker, där man ansluter sig till det man generellt tror på i livet och avvisar det man generellt avvisar i livet, "Jag har alltid rätt, oavsett vad jag råkar tro på och den som är med mig säger det som är riktigt".

SÅ behandlas och bemöts s.k. "konspirationer" av mänskligheten och eftersom de inte är beredda att lägga ner det arbete som krävs för att skaffa sig det som krävs, utan tar den bekväma genvägen att "tycka och tro" massor av saker i stället, kommer det aldrig att bli någon förändring där.

xion
Inlägg: 2589
Blev medlem: 22 mar 2016 08:09

Re: konspirationsteorier?

Inläggav xion » 24 nov 2022 09:43

Diktaturstater tar ibland till terrorism för att nå sina mål.
Som Ryssland gör i Ukraina just nu. Ibland kan man till och med offra sina egna undersåtar för egna syften.
Erdogan har länge varit sugen på att anfalla Kurderna i Syrien och Irak.
Inte osannolikt att han är beredd att själv initiera ett terrordåd i Turkiet för att få ett svepskäl.
Samma gjorde förmodligen Putin när ett bostadskomplex sprängdes i Ryssland för att rättfärdiga kriget mot Tjetjenien.

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 7142
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44
Kontakt:

Re: konspirationsteorier?

Inläggav Anders » 24 nov 2022 11:38

xion skrev:Diktaturstater tar ibland till terrorism för att nå sina mål.
Som Ryssland gör i Ukraina just nu. Ibland kan man till och med offra sina egna undersåtar för egna syften.
Erdogan har länge varit sugen på att anfalla Kurderna i Syrien och Irak.
Inte osannolikt att han är beredd att själv initiera ett terrordåd i Turkiet för att få ett svepskäl.
Samma gjorde förmodligen Putin när ett bostadskomplex sprängdes i Ryssland för att rättfärdiga kriget mot Tjetjenien.

Den här gasledningen som sprängdes var nog del av nån större plan också. Hur stor kan man bara konspirationsspekulera i.
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Zizek - Om kaos, filosofi, kapitalism och globalisering
4 november 2017


Återgå till "Politik och samhälle"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 11 och 0 gäster