Finns det homogena och helt sfäriska planeter?

Fysik, biologi, teknik, ETC.

Moderator: Moderatorgruppen

tänkderdivergent
Inlägg: 50
Blev medlem: 14 nov 2016 19:29

Finns det homogena och helt sfäriska planeter?

Inläggav tänkderdivergent » 26 nov 2016 21:57

Ett sofistikerat flygplan svävar som en kolibri över en terräng som belägen längs ekvator, på en höjd av 1000 m. Planeten är helt sfärisk och homogen och har en liten satellit i en cirkulär omloppsbana parallel med ekvatorn. Klockan 15:58:30 kastas en man ner från flygplanet med en fallskärm ner mot marken. I samma ögonblick lägger han märke till en satellit som börjar stiga på den östliga horisonten. Mannen landar och, utan att lämna landningsplatsen, fortsätter han att betrakta satelliten som klockan 17:40:00 har nått zenit. Mannen stannar på samma plats. klockan 19:20:00 ser han hur satelliten försvinner på den västliga horisonten. Fortfarande på samma plats, ser han hur klockan 22:40:00 satelliten stiger på den östliga horisonten. Hur stor diameter har planeten, tillnärmelsevis? Förklara hur du har nått fram till ditt resultat samt förklara vilken nytta du har haft av all den information du har fått. Förklara varför resultatet inte kan vara exakt.

tänkderdivergent
Inlägg: 50
Blev medlem: 14 nov 2016 19:29

Re: Finns det homogena och helt sfäriska planeter?

Inläggav tänkderdivergent » 26 nov 2016 21:58

Svar: En yta vid ekvatorn, gärna nära höga höjder har ett golvtäcke av x kvadratmeter och en höjd på x meter som är gjord av magnet, som är i motpol. Detta gör att den svävas naturligt om man konstruera en planet som är helt sfärisk och homogen i magnet som läggs på vid ytan (se miniatyr bilden nedan). Det blir en konstgjord planet då den rensar sin omloppsbana och all metall som kommer dras till planeten. Den håller också ett avstånd från planeten jorden. Ett V-tol flygplan kan starta i vertikala lutningar och ta sig till en punkt vid 1000m. V-tol är ett flygplan som kan sväva som en kolibri. Personen kastas ut och har en utrustning som är i tung metall, faller med en fallskärm och styr sig ner till planeten vid planetens ekvator och kan hålla sig kvar på planeten utan att falla från dess magnetfält genom kraftiga magneter vid fötterna. Sateliten är gjord på magnet men i motpol och skapar ljusfrekvenser pga lampor i som gör att personen kan se från 1000m höjd och personen i sig har en kompatibel videokamera som kan se planetens rörelse på nära håll då sateliter har en eller flera monitorer. Sateliten håller en viss distans och roterar i samma riktning som planeten.
Problemet är att det bara är en satellit som kommer överföra en bild på samma område, det tar 6 timmar och 41,5 minuter att rotera ett helt varv. Personen vet inte hur stor planeten är men kan ta reda på detta genom 1.lägga något metalliskt som signalera en startpunkt och vandra sig runt i motsatt riktning som planetens rotation. När personen ser föremålet igen har hen vandrat hela varvet runt. 2. Hur långt det är med gång räkning och dividera med 3,14 för att få fram Diametern. Man går ca:2m i sekunden. Den totala tiden är 24090 sek vilket motsvarar 48180m i area, dividerat med 3,14 så blir diametern på planeten 15343m (15,3km) som den tänkta ytan vid ekvatorn måste vara, minst och ha liknande differens höjd som miniatyr planeten som finns att köpa. Miniatyr bilden har diameter bas yta på 17 cm och diametern på klotet är 11 cm. Det är 54,545454 % skillnad, i detta all måste basytan vid ekvatorn vara 15,3* 1,5454= 23,6454 km för att det ska fungera. Problemet med denna beräkning är att personen kan tappa bort räkningen av meter.

Den bästa informationen vi fick var tiden det tog för satelin att ta sig ett helt varv vilket gör att vi kan använda flera metoder med empiriska försök använda sig av tidigare teoretiska kunskaper. Eftersom de är i magneter kommer de hålla en behaglig fart på 2m i sekunden ca.

Källa för miniatyr jordglob:
https://jordglob.se/produkter/svavande- ... GQodxNIATA
Bilagor
MFL005_main.jpg
MFL005_main.jpg (83.94 KiB) Visad 2154 gånger


Återgå till "Naturvetenskap"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 11 och 0 gäster