LÄS DETTA INNAN DU GÖR ETT INLÄGG

Fysik, biologi, teknik, ETC.

Moderator: Moderatorgruppen

Användarvisningsbild
hovnarr
Moderator
Inlägg: 2749
Blev medlem: 26 jul 2004 10:39
Ort: Början

LÄS DETTA INNAN DU GÖR ETT INLÄGG

Inläggav hovnarr » 30 jan 2007 12:07

Under rubriken "För forumets bästa" skriver forumets skapare, Johan Ågren, följande:

Johan Ågren skrev:Det jag önskar av alla som använder detta forum är att ni i första hand tänker på att era inägg är av sådan art att så många som möjligt ska kunna läsa dem och få en behållning av dem. Privata uppgörelser och smädelser tycker jag man kan ta privat eftersom det inte är allmängiltigt intressant. Och jag ser hellre en dragning åt genomtänkta längre inlägg än chattliknande inlägg. Korta kommentarer är OK, men helst inte att trådarna blir "snackiga" i sin helhet.


Läs mer här: http://www.filosofiforum.com/forum/vie ... php?t=3388

Givetvis blev även denna tråd snackig i sin helhet, och präglad av precis den dumma "msn-messenger"-stämning som Johan sökte undvika med sitt rop på hjälp. Detta är den fortsatta lösningen på problemet.

SKÄRPT TV-AVGIFTSKONTROLL på underforumen Filosofi, Psykologi, Religion/andlighet, Naturvetenskap, Politik och samhälle, Kultur - konstarterna och Litteratur

Vad innebär detta?
En hårdare moderering och skärpning av forumets regler på dessa forum. Detta är en lösning som gynnar alla slag av besökare på underforumen, såsom archaxe noterar:

archaxe skrev:Eller, som har varit uppe på tapeten tidigare, öppna ett mer seriöst och hårdare modererat delforum med hårdare krav på sakliga inlägg. Tomtarna kan fortsätta blogga och de som vill diskutera kan göra det - alla vinner.


"Delforumet" är kort och gott de forum (som nämns ovan) som befinner sig under huvudrubriken FILOSOFI OCH RELATERADE ÄMNEN. Här kommer vi, föga förvånande, att diskutera filosofi och relaterade ämnen. Vill man göra något annat hänvisas till ÖVRIGA FORUM (andra halvan av forumet) med underforumen Tankar och känslor, Hjälp, Mötesplatsen, Galleri, Lekstugan, Information, Feedback och Länkar.

OBS! Även dessa övriga forums särart ska respekteras fortsättningsvis. Det är fortfarande ingen bra idé att posta en berättelse av vad man gjorde på sommarlovet under "Feedback". Däremot kommer dessa forum inte att modereras lika hårt som de filosofi-relaterade.

Regler och FAQ
Regler och FAQ gäller precis som tidigare (http://www.filosofiforum.com/forum/faq.php). Tyvärr finns idag ett behov att driva igenom reglerna som inte funnits tidigare, förutsatt att vi även framgent vill behålla den intellektuella mångfald som präglat forumet sen starten. Här följer ett förtydligande av punkterna som tas upp i Regler och FAQ, samt vad de framgent kommer att innebära för de filosofi-relaterade forumen.

NYA TRÅDAR
*Nya, seriösa trådar som råkar hamna i fel underforum flyttas med hänvisning
*Mindre genomtänkta trådar som bättre hör hemma i Tankar och känslor etc. flyttas dit utan hänvisning
*Direkt oseriösa trådar flyttas antingen till soptunnan eller tas bort direkt
*ÄMNET skall beskriva vad tråden handlar om - annars kommer det att ändras, med risk för att du har svårt att hitta din egen tråd
*Dubletter av aktiva trådar flyttas till soptunnan utan hänvisning

Särskilt förtydligande om dubletter: De som postar i seriösa forum förväntas känna till alla inlägg på första sidan i underforumet, eller i varje fall de trådar som varit aktiva den senaste månaden. Startas nya trådar på samma eller snarlikt tema flyttas dessa till Soptunnan. Vissa ämnen tycks komma tillbaka på respektive underforum, och dessa kommer därför att modereras särskilt hårt. För följande ämnen ställs särskilt höga krav på att tillföra något nytt till debatten:
*Definitionsfrågor av typen "Vad är filosofi?" eller mer allmänt "Vad är X?". Vi hänvisar till Google där man kan använda kommandot [define:] samt till Wikipedia, eller någon av de många uppslagsverk i bokform som folk nyttjade under Tiden Före Internet. Egna definitioner på ord som redan har klar betydelse har inget egenvärde, men kan vara användbart inom ramen för mer omfattande filosofiska resonemang.
*Fri vilja kontra determinism: Det finns säkert 20 trådar på ämnet, och de berör ofta mekanistisk determinism. Startar du en tråd på detta tema är det bäst att du har något revolutionerande att tillföra.
*"Är världen en illusion?" och liknande: Avdelningen metafysiska frågor utan sanningsvärde ligger numera under Tankar och känslor alternativt Soptunnan. Detta innefattar givetvis inte väl genomtänkta argument av skeptisk eller nihilistisk typ.
*Vad är själen: Också här finns otaliga trådar, särskilt på Religion/andlighet. Nya och intressanta infallsvinklar är ett krav.
*Finns Gud?/Vad är Gud?/Gudsbevis: Se "Vad är X?" ovan. Google och Wikipedia är utmärkta referenser även för argument för och emot Guds existens. Eftersom Gud är ett brett begrepp för många är det särskilt viktigt att du är extremt tydlig i din frågeställning/påstående om du startar trådar kring detta.

OBS! Denna lista är inte uttömmande. Mer allmänt hänvisas till respektive underforum och de aktiva trådarna där. Allmänt gäller: dubbelposta inte om det finns en aktiv tråd som duger lika bra.

INLÄGG
Allt ovanstående som gäller nya trådar gäller också alla inlägg, där så är möjligt. Dessutom gäller följande:

*Inlägg ska vara läsliga och begripliga. Detta innefattar stavning, grammatik, styckeindelning, att man kan följa en tydlig tankegång osv. Om det är möjligt och nödvändigt kan en moderator i enstaka fall fixa till ett inlägg - annars tas det helt sonika bort med motivering till modereringen.
*Inlägg ska tillföra något. Det finns ingen minimigräns för hur långt ett inlägg måste vara - det handlar om kvalitet och inte kvantitet. Avstå från inlägg av typen "Håller med." elller "Bra poäng!". Motivera då hellre varför det var en bra poäng och utveckla ståndpunkten i samma inlägg.
*Det finns ingen tolerans för personangrepp på forumet, och framförallt inte på de filosofirelaterade forumen. Med tanke på dessa forums natur borde en användares personlighet överhuvudtaget aldrig komma i fråga. Frågor av mer personlig och mindre saklig karaktär (vare sig de är angrepp eller ej) passar bättre under Övriga forum.

I övrigt hänvisas till Regler och FAQ för en komplett förteckning.

OBS: Allt ovanstående gäller fr.o.m. idag, den 30 januari 2007. Gamla inlägg kommer endast i undantagsfall att beröras av den skärpta regelkontrollen. Övergången till en hårdare moderering sker gradvis under de kommande dagarna, så att alla besökare får en möjlighet att anpassa sig.

Detta inlägg klistras upp på samtliga underforum som det gäller, och alla användare förväntas känna till dess innehåll. Inlägget är låst för ytterligare diskussion på alla underforum utom Filosofi, där frågor och synpunkter på temat tacksamt mottages.

Vänliga hälsningar,
-narr-

Återgå till "Naturvetenskap"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster