Att överleva att hissen lossnar och faller

Fysik, biologi, teknik, ETC.

Moderator: Moderatorgruppen

Justin Case
Inlägg: 3552
Blev medlem: 31 mar 2007 17:46

Att överleva att hissen lossnar och faller

Inläggav Justin Case » 13 aug 2010 20:40

Om man åker hiss, och hissen plötsligt lossnar och rasar "handlöst" nedåt, vad är då svaret på dessa frågor:

1. Hur många våningars fall kan man överleva, om man använder den bästa överlevnadsmetoden?
2. Vilken är den bästa överlevnadsmetoden?
3. Vad händer under de första sekunderna av fallet, åker man upp i hissens tak? Hur snabbt, i så fall? Om man lyfter från golvet när hissen börjar falla, har man då någon chans att ta sig ned på hissens golv innan hissen når marken (om hissen faller från hög höjd)?

Ett förslag som florerat är att man skulle kunna överleva ett hissfall från hög höjd genom att hoppa uppåt så kraftigt man kan strax innan hissen når marken. Om man har en viss fart uppåt i relation till hissen när hissen landar, är ens fart nedåt i relation till marken inte lika hög som hissens, och smällen blir då inte lika säkert dödande som om man bara står stilla på golvet när hissen landar - är tanken. Hur ligger det till med det, är det en metod som kan fungera? Är det rentav den bästa metoden?

Ett problem är förstås att det är svårt att bedöma när det är dags att hoppa. Ett försök till lösning på det problemet kan vara att hoppa flera gånger och hoppas på att något av hoppen sker vid rätt tidpunkt. (Eller återvänder man aldrig till marken efter det första hoppet?) Alternativt kan man försöka se, eller minnas, vilken våning hissen var vid när den började rasa, och sedan räkna dörrarna som svischar förbi, och utifrån det (och med någon sorts "intuitiv känsla" för hur snabb accelerationen kommer att vara) bedöma när man ska hoppa.

Justin Case
Inlägg: 3552
Blev medlem: 31 mar 2007 17:46

Inläggav Justin Case » 13 aug 2010 20:40

Ett annat förslag är att krypa ihop på huk med huvudet hårt pressat mot ovansidan av knäna. Benen kommer då att fungera som stötdämpare åt huvudet. Spelar det någon roll om ens fötter har kontakt med hissgolvet när hissen landar eller om man svävat upp ovanför hissgolvet (blir smällen mer dödlig i det sistnämnda fallet)? (Om man har svårt att nå golvet på grund av att hissen faller snabbare nedåt än man själv, kan man kanske (jag vet som sagt inte om det vore möjligt) gripa tag i ledstången, om det finns en sådan, eller gallret innerdörren till hissen består av, om det är en gammal hiss, och pressa sig ned i sagda hukställning. Annars får man väl skjuta ifrån med fötterna mot taket och "hoppa ned på golvet" så fort man kan, och sedan hålla sig kvar på golvet genom att pressa händerna mot väggen snett uppåt.)

Ett annat förslag är att pressa huvudet mot hissgolvet, så att hissgolvet fungerar som en hjälm åt en när hissen landar.

Ett annat förslag är att luta sig mot ena hissväggen, med fötterna i ca 60 graders vinkel mot golvet, benen i ca 70 graders vinkel mot golvet, överkroppen i ca 80 graders vinkel mot golvet och slutligen huvudet i 90 graders vinkel mot golvet, samt pressa kind, skuldra, handflator och armar mot hissväggen (så mycket yta av sin kropp som möjligt, så hårt som möjligt) (man tar spjärn med fötterna mot golvet så hårt man kan och pressar på så sätt sin kropp mot väggen så hårt man kan). När hissen landar, kommer antagligen (om den fallit från hög höjd) ens fötter, ben och kanske överkropp få åtskilliga ben brutna, men just tack vare det har man (påstår den som lagt fram det här förslaget) maximal chans att åtminstone överleva eftersom mycket av huvudets hastighet nedåt är bromsad när huvudet når hissgolvet (och kanske hamnar även en del av ens överkropp och/eller armar mellan hissgolv och huvud och fungerar som krockkudde). Tanken med att pressa kind, händer, armar och skuldra mot väggen är att skapa friktion för att även på det sättet minska huvudets hastighet nedåt när hissen landar.

Som en variant på sistnämnda förslag kan man kan öka friktionsytan mot väggen genom att ställa sig vänd med ryggen mot väggen, sätta fötterna långt framför sig och med benens kraft pressa hela sin ryggtavla, bakhuvud, rumpa, armar och händer mot väggen.

Har man någon stor väska, matkasse eller annat stort och relativt mjukt föremål med sig i hissen, kan man använda det som stötdämpare, kanske i kombination med metoden jag beskrev för två stycken sedan, d.v.s. ställa sig på sin matkasse eller vad man har, och luta sig mot väggen med ovan beskrivna vinklar mellan fötter, ben, kropp, huvud och vägg, etc.

Om hissen saknar innerdörr, finns en blodig men kanske överlevnadsfrämjande metod: att pressa händerna mot de förbisvischande ytterdörrarna för att skapa friktion och på så sätt bromsa hissens fall. Ytterdörrarna kommer då att slita upp en i hisstaket, och där kan man ta spjärn med fötter, ben och överkropp mot taket och fortsätta pressa händerna (vad som är kvar av dem) mot de förbisvischande hissdörrarna. Sedan, när hissen landat, är det bara att ta fram mobilen (om den fortfarande funkar) och ringa 112 med tår, tänder eller näsa.

Har man lyckan att färdas i en sådan där gammaldags hiss där både hissen och väggarna runtom hissen består av galler (och den hissen lossnar och börjar falla "handlöst"), kan man sticka ut något långsmalt genom hissens galler och genom gallret utanför hissen och på så sätt hejda fallet. Nu minns jag inte hur små hålen i sådana där galler brukar vara. Ett paraply, en penna eller rentav ett finger ger mer inbromsning än ingenting. Slits fingret bara av, får man sticka ut fler fingrar. För att vara maximalt säker på att lyckas hinna hejda fallet i tid bör man kanske förresten sticka ut alla fingrar på en gång (om även en liten ökning av ens överlevnadschanser är viktigare för en än att ha maximalt med fingrar kvar när man landar). Alternativt kan man försöka tvinna något lättåtkomligt klädesplagg till en långsmal form och sticka ut det genom gallrena och hoppas på att tyget fastnar och stoppar eller saktar ned hissens fall.

Vad säger ni, vilken är den bästa överlevnadsmetoden i en fallande hiss (bästa i betydelsen att den maximerar ens överlevnadschanser)?

(Kanske skiljer sig svaret på den frågan beroende på hur hög höjd hissen faller från?)

Användarvisningsbild
Zokrates
Inlägg: 9945
Blev medlem: 14 maj 2007 02:27

Inläggav Zokrates » 13 aug 2010 21:46

Jag menar att det inte spelar någon roll vad någon gör i en fallande hiss, antingen överlever man eller också dör man beroende på fallhastighet samt eventuella bromsmekanismers vara eller icke. Däremot överlevde en kvinna häromdagarna en bilkollision med en lastbil, bilen klövs i delar och kvinnan överlevde tack vare att hon kastades ut, hon använde inte bilbälte. Hade hon gjort det hade hon med största sannolikhet varit död.

Justin Case
Inlägg: 3552
Blev medlem: 31 mar 2007 17:46

Inläggav Justin Case » 13 aug 2010 22:51

Zokrates skrev:Jag menar att det inte spelar någon roll vad någon gör i en fallande hiss, antingen överlever man eller också dör man beroende på fallhastighet samt eventuella bromsmekanismers vara eller icke.


Det måste kunna spela en avgörande roll i vissa fall, d.v.s. i ett visst intervall av fallhöjder. Det måste finnas fallhöjder som ligger i gränsområdet mellan vad som är dödande oavsett hur smart man beter sig och vad som inte är dödande även om man inte beter sig på något särskilt sätt. Och när en hiss man befinner sig i börjar falla, är det nog ofta svårt att veta om fallhöjden vid just det tillfället råkar vara inom just detta intervall eller inte. Om fallhöjden (när ens hiss lossnat och börjar falla) är bara nätt och jämnt så stor att man bara nätt och jämnt skulle slå ihjäl sig om man t.ex. lutade sig 90 grader framåt med överkroppen så att huvudet kommer att helt oskyddat drämma i hissgolvet när hissen landar, måste det vara så att man hade överlevt om hissen haft exakt samma fallhöjd men man istället hade t.ex. satt sig på huk med huvudet pressat mot ovansidan av knäna. Knäna torde ju i det sistnämnda fallet fungera lite som ett säkerhetsbälte åt huvudet, medan den förstnämnda ställningen mer är att likna vid att krocka utan säkerhetsbälte. Tror du att det finns en knivskarp gräns mellan den absolut lägsta dödande fallhöjden och en millimeter lägre fallhöjd än den, på så sätt att allt som är över den gränsen (om så bara en millimeter över den) alltid är garanterat dödande oavsett hur smart man står eller beter sig i hissen på vägen ner, och så att allt som är under den gränsen (om så bara en millimeter under) garanterat aldrig är dödande även om man bara står stilla i hissen hela vägen ner? Det har jag extremt svårt att tro.

Justin Case
Inlägg: 3552
Blev medlem: 31 mar 2007 17:46

Inläggav Justin Case » 13 aug 2010 23:10

Zokrates skrev:Däremot överlevde en kvinna häromdagarna en bilkollision med en lastbil, bilen klövs i delar och kvinnan överlevde tack vare att hon kastades ut, hon använde inte bilbälte. Hade hon gjort det hade hon med största sannolikhet varit död.


En sådan extremt ovanlig mönsterbrytande händelse gör det bara något mindre viktigt att ha bilbälte. Det är fortfarande så gott som lika viktigt att ha bilbälte som om den händelsen inte hade ägt rum. Man ska inte basera vanor på extrema undantagsfall. För att göra en parallell till hissdiskussionen: om du skulle berätta om någon som råkade ut för att hissen lossnade och föll, och som överlevde tack vare att han lutade sig framåt 90 grader med överkroppen, och att detta att han överlevde genom en så kontraintuitiv metod kom sig av att hans lutande sig framåt gjorde att hissens tyngdpunkt förflyttades på ett sådant sätt att det nätt och jämnt råkade bli så att någon vajer fastnade i någon lossnad skiva någonstans däruppe och bromsade fallet - då skulle jag notera att, jaha det finns extremt sällsynta händelser som talar åt motsatt håll mot hur man normalt bör bete sig i en fallande hiss, men undantagen är inte regler. Vad jag efterlyser är en regel för hur man ska handla för att mest sannolikt överleva om ens hiss lossnat och faller.

Användarvisningsbild
Johan Ågren
Administratör
Inlägg: 3368
Blev medlem: 15 jan 2003 00:58
Ort: Gävle

Inläggav Johan Ågren » 14 aug 2010 12:05

1. Hur många våningars fall kan man överleva, om man använder den bästa överlevnadsmetoden?


Får fundera på det ett tag  :)

2. Vilken är den bästa överlevnadsmetoden?


Slå sönder takarmaturen och hålla sig fast i taket/sätta fast armarna i taket. Armarna sitter då förhoppningsvis fast och slits av, när hissen når botten, så att det motståndet dämpar farten avsevärt. Sedan gäller det att någon kan rädda dig innan du förblöder. Annars så är det nog bäst att stå på ett sådant sätt så att kroppens mindre viktiga organ dämpar de vitala, och då kan jag tänka mig att man ska stå svagt lutad mot ett hörn med ansiktet vänt mot hörnet täckt av armarna. Kroppen ska "knölas ihop" så dämpande som möjligt.

3. Vad händer under de första sekunderna av fallet, åker man upp i hissens tak? Hur snabbt, i så fall? Om man lyfter från golvet när hissen börjar falla, har man då någon chans att ta sig ned på hissens golv innan hissen når marken (om hissen faller från hög höjd)?


Varför skulle hissen accelerera snabbare än dig?

Här: http://www.ehow.com/how_2156873_survive ... vator.html

Varför att hoppa inte fungerar: http://www.physlink.com/education/askexperts/ae54.cfm

Användarvisningsbild
sydman
Inlägg: 160
Blev medlem: 13 dec 2007 04:45

Re: Att överleva att hissen lossnar och faller

Inläggav sydman » 14 aug 2010 14:28

Justin Case skrev:1. Hur många våningars fall kan man överleva, om man använder den bästa överlevnadsmetoden?
2. Vilken är den bästa överlevnadsmetoden?
3. Vad händer under de första sekunderna av fallet, åker man upp i hissens tak? Hur snabbt, i så fall? Om man lyfter från golvet när hissen börjar falla, har man då någon chans att ta sig ned på hissens golv innan hissen når marken (om hissen faller från hög höjd)?

1. Svårt att säga i och med du med sannolikhet får stor skillnad i luftmotstånd från hiss till hiss. Men det finns ju folk som överlever väldigt dödliga saker så jag antar att det är ganska många våningar. - Jag hoppas att du är nöjd med mitt exakta svar.

2. Att ligga ner på hissgolvet borde väl vara skonsammast för kroppen men man lär nog skydda huvudet. Mitt förslag är att sitta med raka ben något lutad mot ett hörn med huvudet tryckt intill hörnet. Bästa sättet att få reda på det är nog trial and error.

3. För att du ska lämna golvet utan att du hoppar så krävs det att hissen accelererar snabbare än den gör i fritt fall vilket den inte lär göra utan snarare lite långsammare på grund utav ett ganska stadigt luftmotstånd som man lär få i ett hisschakt. Om du skulle finna dig vid taket är det väl bara att ge en putt i taket, du lär uppleva dig som ganska viktlös just i hissen så en liten putt lär räcka. Det som skulle hända första sekunderna är att du upplever dig själv som otroligt lätt, förmodligen så kommer det att kittla lite i pungen.
Den som inte finns, den syns inte.

Advocate
Inlägg: 165
Blev medlem: 20 apr 2008 13:19

Inläggav Advocate » 18 aug 2010 15:40

Kunde det inte gå att hoppa ifall det dels turas för en (så att man tajmar det perfekt - jämför att hoppa av ett fallande träd) samt för att man tror på det tillräckligt mycket? Man har ju hört om konstiga saker som folk lyckas göra med hjälp av självsuggestion, munkar som endast med sin kropp torkar våta handdukar i kallt väder osv. Sedan har man ju hört talas om andra "psykosomatiska konstigheter", som att mödrar kan förmå sig till att göra övermäktiga ting när de skall rädda sitt barn som är i svår fara osv. Kanske de även kunde överleva fallande hissar ifall det krävdes :wink:

Användarvisningsbild
Johan Ågren
Administratör
Inlägg: 3368
Blev medlem: 15 jan 2003 00:58
Ort: Gävle

Inläggav Johan Ågren » 18 aug 2010 16:01

Om man hade obegränsat med spagetti, lim och tid så kanske det är möjligt att bygga en dämpande struktur under kroppen. Skulle man kunna det? Säg att hissen faller 30 meter, men att du får tid att bygga den dämpande spagettistrukturen innan hissen faller (eller om det uppstår en mystisk tidsparantes under fallet). Är det rimligt att bygga något som är tillräckligt mjukt/hårt att skydda kroppen?

Inspirerad av spagettibroar: http://en.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_bridge


Återgå till "Naturvetenskap"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 43 och 0 gäster