Vad är naturligt?

Fysik, biologi, teknik, ETC.

Moderator: Moderatorgruppen

Lennart
Inlägg: 91
Blev medlem: 11 okt 2003 16:51
Kontakt:

Vad är naturligt?

Inläggav Lennart » 28 maj 2012 18:48

Jag hade under många år en vän som brukade säga ”att det är ju bara naturligt” när han inte tyckte att något han bedömde som positivt behövde förklaras närmare. Jag delade ofta inte alls hans uppfattning om vad som var ”naturligt”.

Finns det någonting som händer naturligt är det väl tidens gång och nedbrytning av alla ojämnheter av tidens tand. Det är knappast en uppbyggande positiv trend.

Det krävs arbete för att motstå denna naturens nedbrytande trend. Fråga vilken bäver som  helst om naturen upprätthåller dammen där den satt bo utan att den behöver arbeta för det.

Det är inte så att arbete är ”onaturligt” naturligtvis, men det är energikrävande.  Vad betyder det? Energi är ingen substans eller någon  särskild form av rörelse, utan mer en balansterm för skillnader i naturen som när de utjämnas kan användas för arbete utan att ett bokföringsfel uppstår.

Hur mycket arbete som  utförts kan mätas med hur stor förändring som åstadkommits i ett naturligt skeende i förhållande till hur det skulle sett ut om det lämnats åt sig själv.

Ingenting är helt isolerat naturligtvis. I praktiken kan vi ändå använda begreppet arbete för påverkan ”utifrån” som motverkar ett pågående ”inre” händelseförlopps naturliga utveckling .

I grunden är allt arbete beroende av skillnader mellan olika spontana skeenden i naturen.  I de flesta fall påverkar de bara varandra på ett sätt som förstärker deras respektive pågående trend. Men i sällsynta fall förstärks skillnader mot vad som annars skulle varit fallet om de inte direkt påverkat varandra.

Det innebär då att vi i ”bokföringen” kan öppna nya konton för ingående och utgående arbete. Men om inget oförutsett ska kunna hända när man gör denna digitalisering förutsätter det en underliggande kontinuitet. Ett abstrakt energibegrepp fungerar som ett korrelat den i dubbla bokföringen.

De flesta entreprenörer vill gärna se sig som nyskapare och skapare av nya arbetstillfällen. De ser ingen motsättning i detta och att balansräkningen måste nollställas.

De flesta filosofer ser däremot en motsättning i en kontinuitet, innebärande determinism  i naturen, och fri vilja att göra något annat än det som ändå skulle ha skett.

De har naturligtvis fel!

Se vidare http://apmel.blogspot.se/search?label=Filmen+i+huvudet

Återgå till "Naturvetenskap"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst