Kan filmen i huvudet repriseras?

Fysik, biologi, teknik, ETC.

Moderator: Moderatorgruppen

Lennart
Inlägg: 91
Blev medlem: 11 okt 2003 16:51
Kontakt:

Kan filmen i huvudet repriseras?

Inläggav Lennart » 14 nov 2012 13:37

Numera sparar vi alltmer av det vi arbetar med i "molnet". Vi har blivit mer oberoende av att spara viktiga saker på hårddisken hemma. Många av oss som brukade vara noga med att ta backup på hårddisken har börjat slarva med det.

Generna i cellernas DNA tar också en form av backup. Samma gen är ofta kopierad på flera ställen i genomet. Det är en säkerhetsåtgärd. RNA läser av genomets recept och skickar kopior till stjärnkocken som utifrån recepten skapar cellens alla proteiner. Skulle ett viktigt recept ha blivit oläsligt, filtreras det bort, tillsammans med annan skräp-DNA, men når ändå kocken genom någon av sina kopior.

Yttre omständigheter kan dock sänka behovet av att ha säkerhetskopior av ett visst recept. Under sådana förhållanden sker en termodynamisk degenerering av alla kopior av receptet. Ett exempel är när våra trädklättrande anfäder började äta så mycket frukt att receptet, som finns hos nästan alla andra däggdjur, att syntetisera C-vitamin inte blev så viktigt längre och degenererade och vi blev istället beroende av C-vitaminet i frukterna.
Det ökade å andra sidan selektionsrycket för egenskaper som gör det lättare att hitta frukterna. Vi har utvecklat bättre färgseende än de flesta däggdjur.

Evolutionen kan alltså flytta för kroppen helt livsviktiga funktioner från hemmaverkstaden till utomkroppslig produktion. Det gäller även mallar för beteendet, såväl genetiska som inlärda. Apor har t ex en mycket bredare repertoar av mallar för läten med bestämda funktioner inom gruppen medan vårt språk kan låta lite hur som helst.

Vi har förlagt inte bara genuttryck utan också memuttryck långt utanför den egna gruppen genom att sprida språket. Vi har blivit mästare på att kasta ur oss meningar och att uppfånga dem och filtrera bort det som inte intresserar oss. Vi kan uttrycka sorg på så många fler sätt än att bara gråta. Vi kan t o m skriva om vår sorg som någon annan kan läsa och förstå långt borta både i rum och tid.

I en framtid kommer vi att kunna ta backup på hela hjärnor. Betyder det att sorgen som finns i din hjärna fördubblas?

Se vidare: http://apmel.blogspot.se/search?label=Filmen+i+huvudet

Återgå till "Naturvetenskap"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster