Guds mening med skapelsen

Traditionella religionsriktningar, men även andlighet ur ett mer generellt perspektiv.

Moderator: Moderatorgruppen

Esther
Inlägg: 6670
Blev medlem: 15 jan 2018 19:53
Ort: Österlen

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav Esther » 11 jan 2019 21:44

Algotezza skrev:
Esther skrev:
Algotezza skrev:
Nej, det gör man inte. Man kan göra det i populärtolkningen av darwinismen. Det är vi människor som i vårt högmod anser att utvecklingen skett till något bättre och mer komplext, därför att vi ser oss som skapelsens krona utifrån kriterier vi själva bestämt. Speciesism. Men förmodligen är detta oundvikligt. Gäller bara att vara medveten om att vi upplever världen och oss själva humanperspektiviskt.


Jorå... Natural selection.... Även idag med genforskningen är den teori som gäller.
Selection betyder urval, att välja....


Vem gör det valet menar du, Gud?


Närå, det är ju som med samlarfågeln. Han samlar en massa skrot i sitt bo, lockar dit en hona och om hon gillar skräpet blir det ägg.
:)
Medvetet val och avsikt.
:)
Veritas vos liberabit

Esther
Inlägg: 6670
Blev medlem: 15 jan 2018 19:53
Ort: Österlen

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav Esther » 11 jan 2019 22:45

Esther skrev:
Algotezza skrev:
Esther skrev:
Jorå... Natural selection.... Även idag med genforskningen är den teori som gäller.
Selection betyder urval, att välja....


Vem gör det valet menar du, Gud?


Närå, det är ju som med samlarfågeln. Han samlar en massa skrot i sitt bo, lockar dit en hona och om hon gillar skräpet blir det ägg.
:)
Medvetet val och avsikt.
:)


Hannarna hos tofslövsalsfågeln i Australien och Nya Guinea är storsamlare, men här har samlarmanin ett annat syfte, nämligen att locka till sig honor. Föremålen används för att dekorera hannens lövbo, och ju större hans samling är, desto starkare är han – och därmed är han en bättre make.

https://illvet.se/djur/faglar/varfor-sa ... r-pa-saker
Veritas vos liberabit

Användarvisningsbild
Algotezza
Inlägg: 16552
Blev medlem: 21 jul 2006 21:36
Ort: Lund
Kontakt:

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav Algotezza » 21 apr 2019 20:53

Guds mening med den fysiska skapelsen är att vi ska lära oss tänka och handla logiskt genom att skörda det vi sår, och genom att nedbryta det motstånd som finns för att genomföra våra idéer och planer ska vi lära oss hur denna värld fungerar. Älska och arbeta och älska att arbeta. Att tänka är att arbeta. Älska att tänka.

När vi lärt oss detta, är vi redo för nästa värld.

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 4385
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44
Kontakt:

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav Anders » 27 apr 2019 09:17

Algotezza skrev:Guds mening med den fysiska skapelsen är att vi ska lära oss tänka och handla logiskt genom att skörda det vi sår, och genom att nedbryta det motstånd som finns för att genomföra våra idéer och planer ska vi lära oss hur denna värld fungerar. Älska och arbeta och älska att arbeta. Att tänka är att arbeta. Älska att tänka.

När vi lärt oss detta, är vi redo för nästa värld.

Eftersom du har denna gudomliga kontakt, man du förmedla ett par frågor jag har?
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Zizek - Om kaos, filosofi, kapitalism och globalisering
4 november 2017

Smisk
Inlägg: 288
Blev medlem: 27 aug 2016 15:42

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav Smisk » 29 apr 2019 12:16

Algotezza skrev:Enligt den materialistiska naturvetenskapen kom tid, rum och materia till vid Big Bang. Det finns ingen Gud och det finns ingen mening eller avsikt med universum. Tiden gick galaxer och vårt solsystem kom till och livet utvecklades på jordklotet, fortfarande utan avsikt och mening. Sådant hör bara till människornas värld, enligt naturvetenskapen.


Jag gissar att du menar att det är människor som säger sådant och hänvisar till vad vi vet utifrån naturvetenskapens metoder. Du menar alltså troligen inte att det är naturvetenskapen som säger att saker som avsikt och mening inte finns i naturen utan att människor säger det. Naturvetenskapen har inte sagt ett ord om gud, avsikter eller mening det är vi säkert överens om. Den har heller inte sagt att det finns en "natur" över huvud taget då det är människor som sagt det genom att ge tillvaron denna mening genom sin tolkning.

När jag läser det du skriver verkar du delvis troende och delvis ateist. Du har nämnt panteism tror jag men det är osäkert vad den betydelsen har för dig.

Jag gissar att vi kanske är överens om att det är en snäv och reduktionistisk tolkning av existensen vi befinner oss i som görs om man avvisar avsikter, mening och kanske Gud (vad man nu fyller det ordet med)?

Algotezza skrev:Människor har avsikter. Naturen och universum har inga avsikter. De bara finns. Har uppkommit och finns. Som jag tolkar naturvetenskapen.


Naturvetenskapen kan inte förnimma avsikter, värde, mening eller själslig tolkning av tillvaron. Den jobbar med en objektiv scen av externa händelser vi kan mäta och väga och dessa egenskaper av existensen finns inte tillgängliga där. Men vi vet att vi kan ha avsikter och känna mening inför livet och vi vet att vi kan se "mer" av vad liv och naturen innefattar än vad vi kan mäta och väga. Det är alltid vi människor som erfar detta genom hur vi är, inte naturvetenskapen. Den säger inte ett knyst. :)

Vår hjärna ger vår erfarenhet den bästa och mest meningsfulla "gissning" av vår omvärld. Våra 5 sinnen och hjärnans tolkning, värderande, känslor och meningsseende genererar erfarenheten åt oss. Detta görs i samband mer hur vi fungerar, världen och hur vår omgivning just nu är.

Vår erfarenhet kommer alltid att ha benägenheten att fylla oss med meningssamband på så sätt att vi ser vad som är viktigt, motiverar oss och ger oss förutsättningar att lära oss att se ny mening i den.

Detta behöver vi tillåta tänker jag. Det är behov vi har. Tänker vi oss att detta naturliga, spontana meningsskapande inte är "verkligt egentligen" avvisar vi något vi i grunden är. Det kan jämföras med att vi har ögon men vägrar se med dem. Tillvaron saknar inte avsikt, mening eller en andlig lyster bara för att vi inte kan mäta dessa saker. Universum är inte något som i grunden saknar dessa där de "råkat uppstå" utan mening.

Det är inte så att vi behöver gudar för att förklara att världen har mening utan tvärt om är det så att världen har mening och därför föreställer en del sig gudar för att förhålla sig till den.

Den mänskliga erfarenheten är helt igenom meningsburen och den ingår i universum, naturen och världen.

Ingen vetenskap kan bevisa att mening inte finns.

Hjärnans "bästa gissning" om hur vår värld är konstruerad kommer alltid ge oss en meningserfarenhet av den. Mening ingår i vår existens och vi är ett med universums existens.

hakkapeliitta
Inlägg: 873
Blev medlem: 06 aug 2017 10:22

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav hakkapeliitta » 29 apr 2019 14:23

Kan bara hålla med Algot. Det finns inget övergripande högre syfte med livet. Inget ändamål, livet pulserar som en självtickande klocka.
Naturen söker den form där den anpassar sej, anpassning är ett nödtvunget, av yttre omständigheter tvingad harmonisering med omgivningen.
Kamp om livsutrymme där motsatser hittar en balans och jämvikt där deras kamp är en ständigt brottningsmatch.

Smisk
Inlägg: 288
Blev medlem: 27 aug 2016 15:42

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav Smisk » 29 apr 2019 14:59

hakkapeliitta skrev:Kan bara hålla med Algot. Det finns inget övergripande högre syfte med livet. Inget ändamål, livet pulserar som en självtickande klocka. Naturen söker den form där den anpassar sej, anpassning är ett nödtvunget, av yttre omständigheter tvingad harmonisering med omgivningen.Kamp om livsutrymme där motsatser hittar en balans och jämvikt där deras kamp är en ständigt brottningsmatch.


När du stannar upp, betraktar och tar in känslan naturen ger dig där du befinner dig inom den, känner du att det som sker är meningsfullt?

Tänker du att, "det är helt meningslöst att den levande naturen existerar"?

Den självtickande klocka livet pulserar genom är en meningsfull sak tänker jag. Att naturen lever och tar form genom anpassning är en meningsfull anpassning då livet är meningsfullt och nödtvunget. Den levande naturen är egenskaper inom universum som uttrycker sig meningsfullt tänker jag. Otroligt mäktigt :) Brottningsmatchen och kampen är där för att livet är meningsfullt och värt att skydda. Balans och jämvikt är där för att de finns i världen precis som motsatserna obalans och ojämvikt.

Allt levande strävar efter att blomma ut sin fulla natur och så även människan. Ingen människa som har en sådan strävan strävar efter meningslöshet :)
Naturen anpassar sig genom oss genom att söka meningsfullhet om vi blir medvetna om det. Vi missar det om vi utesluter oss och hur vi fungerar när vi fullt ut är mänskliga i ekvationen om vad naturen och universum är. Vi måste ingå i den.

hakkapeliitta
Inlägg: 873
Blev medlem: 06 aug 2017 10:22

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav hakkapeliitta » 29 apr 2019 15:19

Varför är meningslöshet motsatsen till utan mening för dej?
För mej är utan mening i detta sammanhang utan en övergripande plan, ingen cirkusorkestrerande gud utan endast ett liv som föds för att sen dö, jag har accepterar detta och är redo att dö, helt utan skuld.

531bts
Inlägg: 318
Blev medlem: 25 aug 2017 19:46

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav 531bts » 29 apr 2019 15:50

Likt en bortskämd snorunge lever den jag-fixerade människan: 100% beroende av o i förhållande till en allmängiltig perfekt o välordnad verklighet/natur. Hon upplever o söker o erfar, livet ut, inget annat än mening i varje andetag o i tillfredsställelsen av de övriga kroppsbevarande behoven. Behovens tillfredsställelse motsvaras i en av sig själv välordnad natur o verklighet som den förvirrade moderna människan ser som en död, anonym o mekaniskt fungerande slump.
Det vackra är att Gud välkomnar även de som väljer att leva i sådan galenskap men de undkommer inte de psykiska konsekvenserna av en sådan inställning.

hakkapeliitta
Inlägg: 873
Blev medlem: 06 aug 2017 10:22

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav hakkapeliitta » 29 apr 2019 21:18

Du skriver verkligen konstig prosa. Inte om sakfrågan utan mer en fantasigrej där du fabulerar om en önskedröm.

Esther
Inlägg: 6670
Blev medlem: 15 jan 2018 19:53
Ort: Österlen

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav Esther » 30 apr 2019 07:13

531bts skrev:Likt en bortskämd snorunge lever den jag-fixerade människan: 100% beroende av o i förhållande till en allmängiltig perfekt o välordnad verklighet/natur. Hon upplever o söker o erfar, livet ut, inget annat än mening i varje andetag o i tillfredsställelsen av de övriga kroppsbevarande behoven. Behovens tillfredsställelse motsvaras i en av sig själv välordnad natur o verklighet som den förvirrade moderna människan ser som en död, anonym o mekaniskt fungerande slump.
Det vackra är att Gud välkomnar även de som väljer att leva i sådan galenskap men de undkommer inte de psykiska konsekvenserna av en sådan inställning.


Så är det ju tyvärr. Detta beskriver då bland annat NT (nya testamentet) som att människan de facto är ett djur. Ett tänkande sådant.
Ett djur har inga tankar kring Gud eller att människan är något mer än sina egna kroppsvätskor - de bara är och så är saken bra. De bara, sover, kopulerar och äter - saken är biff.
Så lever ju också människor som tror på slumpen och har det materialistiska synsättet - fast detta synsätt sedan länge av vetenskapen är utagerat och inte mer aktuellt så hänger inte den stora massan med.
Mycket av varför den stora massan inte hänger med beror på politisk missinformation och styrning - för så blir människan när hon är ett djur mer lättlett och mer lättmanipulerad att göra det som makten bestämmer.

:)
Man lurar helt enkelt i dem att de är fria när de är som mest ofria och alla blir lyckliga.
Veritas vos liberabit

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 4385
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44
Kontakt:

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav Anders » 30 apr 2019 08:40

531bts skrev:Likt en bortskämd snorunge lever den jag-fixerade människan: 100% beroende av o i förhållande till en allmängiltig perfekt o välordnad verklighet/natur. Hon upplever o söker o erfar, livet ut, inget annat än mening i varje andetag o i tillfredsställelsen av de övriga kroppsbevarande behoven. Behovens tillfredsställelse motsvaras i en av sig själv välordnad natur o verklighet som den förvirrade moderna människan ser som en död, anonym o mekaniskt fungerande slump.
Det vackra är att Gud välkomnar även de som väljer att leva i sådan galenskap men de undkommer inte de psykiska konsekvenserna av en sådan inställning.

Jag får bilden av en högakademiker från en högakademikersläkt som försöker göra sig en bild av hur the commoners framlever sin tillvaro.
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Zizek - Om kaos, filosofi, kapitalism och globalisering
4 november 2017

Användarvisningsbild
Pilatus
Inlägg: 12471
Blev medlem: 08 mar 2012 03:25
Ort: Quid est veritas?

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav Pilatus » 30 apr 2019 09:38

Esther skrev:Detta beskriver då bland annat NT (nya testamentet) som att människan de facto är ett djur.

Tänk vad författarna till NT kunde hitta på, människan reducerad till ett djur. :mrgreen:

Jag läste att man studerat ben av en tidigare okänd människoart som levde för sådär 50 tusen år sedan. Det är alltid spännande med nya upptäckter, att våra kunskaper om tidiga arter av Homo sapiens växer. Det stämmer kanske inte helt med vad Bibelns böcker beskriver, men vem klandrar evangelisterna för det? Hur skulle de kunna veta något?

I en grotta vid foten av Sierra Madre-bergen på ön Luzon har 13 fossil av ben och tänder hittats, men inga skallfragment.

Forskarna kallar den utdöda människoarten för Homo luzonensis.

Det är andra gången sedan millennieskiftet som en tidigare gren av människofamiljen har påträffats i sydöstra Asien. I en grotta på den indonesiska ön Flores grävdes 2003 fram fossil av dvärgmänniskan Homo floresiensis.
Aftonbladet 10 apr 2019

hakkapeliitta
Inlägg: 873
Blev medlem: 06 aug 2017 10:22

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav hakkapeliitta » 30 apr 2019 10:40

Dvärgmänniskan är intressant då den ställer helt nya frågor om livets anpassning till omgivningen. Några forskare menar att dvärgmänniskan i Indonesien är en anpassning till rådande naturförhållanden. Som analogi dvärgelefanten som levde isolerad på några öar i Indonesien och av någon orsak anpassade sej från stor indisk elefant till en dvärgkopia.

Användarvisningsbild
Pilatus
Inlägg: 12471
Blev medlem: 08 mar 2012 03:25
Ort: Quid est veritas?

Re: Guds mening med skapelsen

Inläggav Pilatus » 30 apr 2019 11:38

hakkapeliitta skrev:Dvärgmänniskan är intressant då den ställer helt nya frågor om livets anpassning till omgivningen. Några forskare menar att dvärgmänniskan i Indonesien är en anpassning till rådande naturförhållanden. Som analogi dvärgelefanten som levde isolerad på några öar i Indonesien och av någon orsak anpassade sej från stor indisk elefant till en dvärgkopia.

Eller de havslevande jättarna Shastasaurus som även de anpassade sig väl. Vi skall vara glada att de är utdöda. Det skulle vara oroande om dessa monstruösa reptiler simmade omkring och gjorde badplatserna osäkra. Men det skulle kunna ge jobb till en massa badvakter. Serien Baywatch skulle kunna förnyas med en massa spännande avsnitt där vakterna räddar övermodiga badgäster som riskerar att bli jättarnas munsbitar.

Bild


Återgå till "Religion och andlighet"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster