Vad tänker du på?

Ventilera dina personliga funderingar om smått och stort.

Moderator: Moderatorgruppen

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 5195
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44
Kontakt:

Re: Vad tänker du på?

Inläggav Anders » 27 maj 2020 08:44

Pilatus skrev:
klorofyll skrev:
Pilatus skrev:Klassbegreppet är gammalt och finns sedan romarna indelade folket i olika klasser på femhundratalet fvt.

Jovisst, men man talar ofta om överklassigt beteende, ...

Det görs inte i ett socialt vakuum!

Som Hakka påpekade tidigare, det här med klasser gör gott av att definieras. Det kan säkert styckas upp på lite olika sätt.
Jag läser ju just nu vid sidan av jobbet mycket om de amerikanska presidenterna. En absolut majoritet slavägare fram till inbördeskriget. Där kunde man tala om klasser... och det är intressant att se hur de försvarar slaveriet. Mycket med liberalistiska ideer.
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Zizek - Om kaos, filosofi, kapitalism och globalisering
4 november 2017

scirocco
Inlägg: 1809
Blev medlem: 19 dec 2008 21:43

Re: Vad tänker du på?

Inläggav scirocco » 27 maj 2020 13:27

Amerika är suspect. Fattigdom o frihet. Revolvern talar. Indianernas gästfrihet dödas effentivt. Ingen man har heder, på rigtigt.

klorofyll
Inlägg: 7385
Blev medlem: 06 jun 2012 20:50

Re: Vad tänker du på?

Inläggav klorofyll » 27 maj 2020 17:55

Vad jag har förstått så skrivs det oerhört lite om klass, om man räknar bort kvällstidningar/spalter/reklam. Det är skrämmande. Jag antar att ni lever i samma ovisshet/illusion som jag gjorde innan jag upptäckte detta fenomen... för det är inte alla som är så intresserade av sådant.. Det finns INGENTING. (Jag tror att man snarare bör läsa parapsykologi, eller liknande för att förstå människans beteende..)

klorofyll
Inlägg: 7385
Blev medlem: 06 jun 2012 20:50

Re: Vad tänker du på?

Inläggav klorofyll » 27 maj 2020 18:02

Förmodligen så finns det endel på engelska, men mycket mindre än ni tror... på svenska är utbudet en öken...

Användarvisningsbild
Pilatus
Inlägg: 13795
Blev medlem: 08 mar 2012 03:25
Ort: Quid est veritas?

Re: Vad tänker du på?

Inläggav Pilatus » 27 maj 2020 21:23

klorofyll skrev:Vad jag har förstått så skrivs det oerhört lite om klass, om man räknar bort kvällstidningar/spalter/reklam. Det är skrämmande.

Det skrivs en hel del, främst om den subjektiva upplevelsen. Marxister och socialister skriver om vilka som äger produktionsmedel och vilka som är lönearbetare.

Åtta av tio väljare svarar att de tycker att Sverige är ett klassamhälle. Bland arbetare var det 86 procent som svarade så, bland tjänstemän 82 procent.
– Att så många svarar att Sverige är ett klassamhälle utan att det finns en debatt om klass är ganska förvånande, sa Daniel Suhonen, som är chef för Katalys, när klassutredningen presenterades i ABF-huset i Stockholm.
ref. https://fastighetsfolket.se/

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 5195
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44
Kontakt:

Re: Vad tänker du på?

Inläggav Anders » 27 maj 2020 23:36

lynx skrev:
Anders skrev:
lynx skrev:Vad menar du med de rätta besluten?
Överklassen är lite fångade/ trygga i sina sociala koder. Det är ju inte vem som helst som får kalla kungen Tjabo...

Jag lärde mig äta snyggt tidigt trots det stampade jordgolvet. Det har sitt ursprung i att min farmors mormor hade en mjölkaffär i Nyköping. Kan dra den om nån orkar höra, rätt lång historia.

Jag vill jättegärna höra!


Min farmors mormor hade som sagt en mjölkaffär i Nyköping. En rörelse som gick relativt bra. Familjen tillhörde inte på något sätt Nyköpings socite, men ändå respektabla. Min farmors far var snickare, men det fanns då pengar på mors sida. Så pass att hon fick gå i flickskolan, Flickskolan på den tiden var skolan för borgarnas flickebarn. Liten och tyst som en mus, Birgit Cullberg, balettdrottingen var också klassens drottning. Fadern hade den stora bokhandeln i staden. Farmors båda föräldrar dog i TBC, jag vill minnas att hon var 7 då pappa dog och 11 då mamma dog. Trots det fick hon fortsätta på skolan. Men än mer liten och osynlig. Hennes morbröder gjorde dåliga affärer, och då mormor dog hade farmor inget arv, fick leva fattig med en faster. Inte undra på att hon fann tröst i Missionsförbundet, och där träffade hon min Farfar, som kommit till staden från Västergötland för att börja arbeta på mekanisk verkstad, son till en smed.

Farfar var en väldigt stabil person, oerhört principfast men också tydligen oerhört generös. Hjälpte kamrater i nöd, kunde ta hem okända människor, som farmor gav ett mål mat. Jag hade den stora förmånen att få tala med Gösta Carlsson på telefon för fem år sen, en av de mäktigare männen i Skåne, som bland annat ägde stora delar av ön Ven. Då över 90 år. Han gjorde sig en förmögenhet på järnsmide, något han lärt sig av min farfar som lärling i Nyköping. Och hade oerhört vackra saker att säga om min farfar, som jag själv minns som en sträng och principfast, om än humoristisk man.

Farfar var patriarken av guds nåde, men han hade bara 6 år folkskola. Min far var enda barnet. Vet inte riktigt varför, men farfar var livrädd för att ta lån, han väntade tills han var 37 år innan han gifte sig med farmor, för de skulle inga skulder ha. Han vågade i sitt liv inte göra något alls bara jobbade på mekanisk verkstad, blev verkmästare. Och bodde i lägenhet tills han dog. Om far min var läshuvud av generna vet jag inte, men farmor blev hemmafru och farsan hennes allt. Och - det hon lärt sig i flickskolan spred hon till honom. Hon och inte farfar. Gav honom mod att vara duktig i skolan. Hon hade en bildning och en resning. Det var inte många arbetarungar som började i läroverket, och efter realen, i studentklassen på Reallinjen var farsan enda arbetargrabben. Symtomatiskt är att han helst velat börja på latinlinjen, men det orkade farfar inte med, sonen var ju tvungen att kunna få ett jobb.

Hade planer på att läsa i Uppsala, men fick inte stipendium, och att ta studielån var otänkbart. Så han tog en betald utbildning inom ett statligt verk och blev en låg tjänsteman. Hade självförtroendet och blev anställd av en privat organisation och blev ombudsman, representerade stora svenska företag.
Och i tjänsten ingick att arrangera middagar för högre chefer på Stockholms bättre restauranger.

Jag föddes under den lägre tjänstemannatiden. Vi bodde då i trist del av Bromma, inte bästa förorten till Stockholm, direkt. Liten tvåa, det var vad föräldrarna hade råd med. Morsan från dalarna, vanlig bonnsläkt, och blev hemmafru. Hade inget av farsans självförtroende. Men det hade då farsan, och via större lägenheter hade de till slut råd med ett småhus. I trist förort, men ett småhus.

Och farsan beslöt sig för att vi skulle lära oss att äta snyggt, som han lärt sig på jobbet. Jag fick faktiskt vin till maten redan som 15-åring och det var hela baletten med rätt gafflar och knivar och det. Vi var till och med på bättre restaurang ibland, liksom för att utbilda mig och brorsan. Trots att vi hela tiden bodde i enkla förorter till Stockholm där man inte spretade med lillfingret ostraffad.

Då jag - högst oväntat - började på universitetet(hade lovat mig att aldrig sätta min fot i skolan igen efter gymnasiet, min skolgång var ingen munter upplevelse trots, eller på grund av, att jag var duktig, och lite udda) och där hade jag stor nytta av att kunna föra mig. Som jag lärt mig tack vare farsan.

Men ni ser grejen. Hade min farmors mormor inte haft en mjölkaffär finns det inte någon chans i helvete att jag lärt mig att äta snyggt. Det är det här som är klass. En enda med pengar och lite anseende - det transporterar sig genom generationerna. Väldigt otrevligt. Farfar var en fantastisk man på många sätt, men han hade inget att ge farsan som ledde till annat än att sleva i sig bruna bönor och fläsk med gaffeln som sked.
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Zizek - Om kaos, filosofi, kapitalism och globalisering
4 november 2017


Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 5195
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44
Kontakt:

Re: Vad tänker du på?

Inläggav Anders » 28 maj 2020 14:09

Algotezza skrev:Tack för din berättelse, Anders. Intressant läsning!

Tack Algot!
Verkligheten är ett rätt spännande ställe! Allas livsstories och släkthistorier är spännande. Man skulle kunna ta precis vem som helst vuxen och sätta som sommarpratare, bara berätta om hur livet har farit med en.

Donna Tartt som fick stort beröm för "Den Hemliga Historien", en jäkla bra bok, de som är lite äldre har nog läst den, skrev den medan hon själv gick på en blåkopia på den elitskola som boken handlar om. Och bokens figurer finns i verkligheten ungefär. Läckberg, möjligen sveriges smartaste författare har sig själv som huvudfigur och böckerna utspelar sig där hon själv växte upp.

I nuet ter sig våra liv tråkiga, men då man tänker efter...
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Zizek - Om kaos, filosofi, kapitalism och globalisering
4 november 2017

lynx
Inlägg: 4991
Blev medlem: 18 maj 2012 12:30

Re: Vad tänker du på?

Inläggav lynx » 28 maj 2020 14:53

Vilken tänkvärd historia, Anders! Tack för att du delar med dig! Och så roligt för dig att känna till det här om dina rötter. Vet du hur hon kunde ha en mjölkbutik?

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 5195
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44
Kontakt:

Re: Vad tänker du på?

Inläggav Anders » 28 maj 2020 15:42

lynx skrev:Vilken tänkvärd historia, Anders! Tack för att du delar med dig! Och så roligt för dig att känna till det här om dina rötter. Vet du hur hon kunde ha en mjölkbutik?

Just farsan är brutal på släktforskning, och är jäkligt ensam nu, då morsan passade på att kila till ett bättre ställe precis innan Coronan. Ska ta och fråga honom då jag ringer nästa gång!
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Zizek - Om kaos, filosofi, kapitalism och globalisering
4 november 2017

klorofyll
Inlägg: 7385
Blev medlem: 06 jun 2012 20:50

Re: Vad tänker du på?

Inläggav klorofyll » 28 maj 2020 18:11

Pilatus skrev:Åtta av tio väljare svarar att de tycker att Sverige är ett klassamhälle. Bland arbetare var det 86 procent som svarade så, bland tjänstemän 82 procent.

Absolut, de flesta har inte råd att ta sig tid att tänka.

Pilatus skrev:– Att så många svarar att Sverige är ett klassamhälle utan att det finns en debatt om klass är ganska förvånande, sa Daniel Suhonen, som är chef för Katalys, när klassutredningen presenterades i ABF-huset i Stockholm. ref. https://fastighetsfolket.se/

Men jag tänker att, det är inte pengarna vi vill ha, utan vad vi kan köpa för dem, men inte ens det är riktigt sant, eftersom att man inte kan köpa lycka. Men om någon kunde nå den mentala toppen utan pengar i överflöd så skulle nog de flesta avundas.

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 5195
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44
Kontakt:

Re: Vad tänker du på?

Inläggav Anders » 28 maj 2020 22:04

klorofyll skrev:
Pilatus skrev:Åtta av tio väljare svarar att de tycker att Sverige är ett klassamhälle. Bland arbetare var det 86 procent som svarade så, bland tjänstemän 82 procent.

Absolut, de flesta har inte råd att ta sig tid att tänka.

Pilatus skrev:– Att så många svarar att Sverige är ett klassamhälle utan att det finns en debatt om klass är ganska förvånande, sa Daniel Suhonen, som är chef för Katalys, när klassutredningen presenterades i ABF-huset i Stockholm. ref. https://fastighetsfolket.se/

Men jag tänker att, det är inte pengarna vi vill ha, utan vad vi kan köpa för dem, men inte ens det är riktigt sant, eftersom att man inte kan köpa lycka. Men om någon kunde nå den mentala toppen utan pengar i överflöd så skulle nog de flesta avundas.

Du har ingen susning innan du verkligen bytt klass. Det är väl en glidande skala, men då du tar ett kliv så är det liksom ingen tvekan. Och du behöver absolut inte gå till en grupp med radikalt annan inkomst. Eller undrar hur glidande den är egentligen.

Men att nån sitter där den alltid suttit och försöker se klasser får det ganska besvärligt. Hur de i de andra klasserna är blir väldigt teoretiskt.
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Zizek - Om kaos, filosofi, kapitalism och globalisering
4 november 2017

rekoj
Inlägg: 2292
Blev medlem: 13 nov 2005 22:29
Ort: Knivsta/Uppsala

Re: Vad tänker du på?

Inläggav rekoj » 28 maj 2020 23:49

Anders skrev:Du har ingen susning innan du verkligen bytt klass. Det är väl en glidande skala, men då du tar ett kliv så är det liksom ingen tvekan. Och du behöver absolut inte gå till en grupp med radikalt annan inkomst. Eller undrar hur glidande den är egentligen.

Men att nån sitter där den alltid suttit och försöker se klasser får det ganska besvärligt. Hur de i de andra klasserna är blir väldigt teoretiskt.


För att förstå klass tror jag inte heller det är oproblematiskt att bara utgå från egna erfarenheter och anekdotisk slutledning.
Inom sociologin har det gjorts en hel del forskning, med varierande kvalitet.
Sen tror jag också på att det går se bortom allt det där, oavsett vem man är.
rekojs filosofiblogg: http://recollectingphilosophy.wordpress.com/
Skriver om C.G Jung, Wittgenstein, Bourdieu, med mer...
rekojs texter på svenska: http://davidholmberg.se/skrivarkiv/

Användarvisningsbild
Algotezza
Inlägg: 17028
Blev medlem: 21 jul 2006 21:36
Ort: Lund
Kontakt:

Re: Vad tänker du på?

Inläggav Algotezza » 29 maj 2020 09:58

Mobilen får oss att känna oss smartare och mer i "nuet"men är samtidigt fördummande av avintellektualiserade. Själv har jag inte längre ork att läsa längre romaner och filosofiska verk.Men detta gäller kanske bara mig... och åldern...

klorofyll
Inlägg: 7385
Blev medlem: 06 jun 2012 20:50

Re: Vad tänker du på?

Inläggav klorofyll » 29 maj 2020 18:06

Anders skrev:Du har ingen susning innan du verkligen bytt klass.
...
Men att nån sitter där den alltid suttit och försöker se klasser får det ganska besvärligt.

Klass är väl egentligen att man har vissa vanor och synsätt. Varje klass beror av de andra, därför att alla "behövs" i vår helhet. Målet är att leva harmoniskt och må bra. Igår så pratade jag med en kvinnlig lärare och jag sa det att "i alla skolklasser finns elever som saknar moral", men det var ju fel och jag är väldigt lättlärd... jag insåg att en lärare, en bra lärare, inte tänker så, så varför ska jag göra det....


Återgå till "Tankar och känslor"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster