Pilatus skrev:reflex skrev:Min absoluta favorit var Alexander.
En verklig kaloribomb, men bra för den som aldrig prövat på att dricka en cocktail. Godis. Men proportionerna bör vara 2 + 2 + 2 cl.reflex skrev:Till ginvarianten skulle det ju vara vit kakaolikör och det fanns tidigare en svensktillverkad (Stjärnan? Finns inte längre.) med mycket vaniljsmak och hög "pocent".
Star Dry Gin finns, norsk, inte så illa för sitt pris. Fräsch doft med citrus och mjuk korianderton – och viss enbärskaraktär. Kryddig, god smak med lakrits och lite aniston.
Svensk Gin är något dyrare, jag avstår. Omdöme: Doft av anis, enbär och lite lakrits- och citruston. Rund annorlunda smak med viss bitterfruktig avslutning.
Plymouth Gin tycker jag är bra och givetvis Bombay Sapphire London Dry Gin. Men den kostar 279 kr för 700 ml. Det känns mycket onödigt.
Nej inte onödigt. Beställer man en Alexander gin på krogen får man Star Dry Gin och då är hela smakupplevelsen enligt min mening förstörd. Dessutom krossad is i shaker vilket gör den vattenskadad. Bols Silver Top Gin (om den finns kvar) var inte så dyr men lika god som de engelska.
Konjaksvarianten av Alexander brukade jag också blanda med den vita kakaolikören istället för den bruna som gav en mera jolmig kakaosmak.
På tal om konjak så brukade jag i ungdomen mestadels "supa" på Eau De Vie. Kvaliten kunde växla en hel del mellan de flaskor man köpte. Ibland kunde man ha tur att få riktigt god konjak. Ofta förvarade man den i innerfickan och jag märkte att den blev mildare när den var ljummen. Konjak och Whisky ska ju drickas vid rumstemperatur men i varje fall när det gäller konjak är den godast vid kroppstemperatur enligt mitt förmenande.
Jag brukade lägga flaskan på elementet en stund så blev den lagom. Fickljummen konjak direkt ur flaskan och en Äppelmer vid sidan om, Sådan var min spritkultur under dessa omständigheter. Att dricka ren Eau De Vie i berusningssyfte blir inte så gott i längden. Äppelmer var då "kung" för att ta bort eftersmaken. Rena trolleriet. Det behövdes bara en liten smutt.