Form av agnosticism (glömt bort namnet)

Om du har fastnat i dina filosofistudier, eller har glömt vem som sa vad. Kortare frågeställningar som inte avser vidare diskussion.

Moderator: Moderatorgruppen

Mange
Inlägg: 9
Blev medlem: 04 dec 2005 19:36
Ort: Karlskrona
Kontakt:

Form av agnosticism (glömt bort namnet)

Inläggav Mange » 24 jun 2011 21:37

Häromdagen läste jag på Wikipedia om en form av (typ) ateism som jag fann intressant... och nu glömt bort. Så som jag tolkade det var responsen inför troende inte "varför...?" utan mer "vad?". Det jag menar är att det fokuserade på att gudsbegreppet är oklart, och att ideerna saknar mening på samma sätt som påståendet "värmetåliga tankar luktar extra grönt" ungefär (tror det fanns något roligt exempel på wikisidan hehe).

Hittade ignosticism, men det jag kommer ihåg hade ett annat namn och det fanns en mycket längre och utförlig artikell.

Tack på förhand :)

Sceptisk
Inlägg: 2556
Blev medlem: 15 dec 2006 00:33

Inläggav Sceptisk » 25 jun 2011 00:02

Ateister säger att det inte finns någon gud, teister säger att det finns en gud och oftast säger dom att det bara finns en gud, agnostiker säger att dom inte vet om det finns någon gud eller gudar eller inte. Men jag skulle vilja vända på frågan. Frågan som den brukar ställas är "finns gud?" jag skulle snarare vilja fråga "har du någon gud?". Om jag skulle fråga dig, har du någon gud, då har vi ett helt annat utgångsläge.

För istället för att ta någon kulturs gud för given, så kan man precisera om man själv har någon gud och isåfall vilken gud det är fråga om. Vad den guden står för, vad han eller hon gör, eller varför denne är en gud för dig. Det kan bli mer lönsamt istället för att debattera existensen av något som om det är något "alla" antingen tror på eller förkastar.

Användarvisningsbild
Plepple
Inlägg: 41
Blev medlem: 23 nov 2007 19:55
Ort: Beror på... :3

Inläggav Plepple » 02 jul 2011 23:22

Sceptisk skrev:Ateister säger att det inte finns någon gud, teister säger att det finns en gud och oftast säger dom att det bara finns en gud, agnostiker säger att dom inte vet om det finns någon gud eller gudar eller inte. Men jag skulle vilja vända på frågan. Frågan som den brukar ställas är "finns gud?" jag skulle snarare vilja fråga "har du någon gud?". Om jag skulle fråga dig, har du någon gud, då har vi ett helt annat utgångsläge.

För istället för att ta någon kulturs gud för given, så kan man precisera om man själv har någon gud och isåfall vilken gud det är fråga om. Vad den guden står för, vad han eller hon gör, eller varför denne är en gud för dig. Det kan bli mer lönsamt istället för att debattera existensen av något som om det är något "alla" antingen tror på eller förkastar.


Nej du; jag vet inte om man har populär opinion eller medvetet missvisande definitioner online att tacka för detta missförstånd, men jag kan med säkerhet rätta dig på ateistens position: en teist håller en tro på en eller flera gudar, en ateist (icke-teist) är därför en person som saknar denna tro. Det är alltså en avsaknad av ett påstående (en tro) till skillnad från en stark-/gnostisk-ateist som fullföljer positionen att en viss gud inte existerar.

Om jag förstår saken rätt så vill du att man först definierar den gud man möjligen tror på innan man går in på att argumentera för och emot dennes existens. Här håller jag helt med dig; dock så skulle jag formulera frågan på ett lite annat sätt: "vilken gud tror du på och varför?". Då får man chansen att klargöra sin gud till fullo utan att bli påverkad av en laddad fråga. :3

Mange skrev: Häromdagen läste jag på Wikipedia om en form av (typ) ateism som jag fann intressant... och nu glömt bort. Så som jag tolkade det var responsen inför troende inte "varför...?" utan mer "vad?". Det jag menar är att det fokuserade på att gudsbegreppet är oklart, och att ideerna saknar mening på samma sätt som påståendet "värmetåliga tankar luktar extra grönt" ungefär (tror det fanns något roligt exempel på wikisidan hehe).  


Kan det vara apatisk agnosticism? :3
:3

Användarvisningsbild
naturaleeduco
Inlägg: 165
Blev medlem: 20 jan 2019 05:34
Ort: Göteborg

Re: Form av agnosticism (glömt bort namnet)

Inläggav naturaleeduco » 20 jan 2019 08:48

Mange skrev:Häromdagen läste jag på Wikipedia om en form av (typ) ateism som jag fann intressant... och nu glömt bort. Så som jag tolkade det var responsen inför troende inte "varför...?" utan mer "vad?". Det jag menar är att det fokuserade på att gudsbegreppet är oklart, och att ideerna saknar mening på samma sätt som påståendet "värmetåliga tankar luktar extra grönt" ungefär (tror det fanns något roligt exempel på wikisidan hehe).

Hittade ignosticism, men det jag kommer ihåg hade ett annat namn och det fanns en mycket längre och utförlig artikell.

Tack på förhand :)


Vi vet om Gud i hjärtat men det tolkas med hjärnan och är man lite förvirrad ja då blir det stopp på kommunikation och ganska besvärligt. Nej, den Högste kan inte allt men massor och klart evolutionsteorin har många sanna argument. Kanske du skall säga så här? Jag är Svensk, Kristen men lutar mycket åt naturvetenskap. Annars när du inte får ihop det, tänk att ännu får jag inte ihop det men jag frågar någon som vet mer. Atheism leder till Agnostics som leder till mer öppensinnade frågor. Du är på god väg men behöver leva livet och tro inte att du har svaren (för dom finns och dom som inte finns behöver vi inte just nu och ibland är det besvärligt med mycket tvivel även hos Teologer).

Ignosticism är IQ kultur på väg emot vetenskaplig förståelse av den Högste som är förenklat svårt och ganska Sveriges framtid inom vissa områden. Vem bryr sig om sådant, kör bil långsamt. ;-)
Love yourself as you are and you will be free.

Användarvisningsbild
Pilatus
Inlägg: 12794
Blev medlem: 08 mar 2012 03:25
Ort: Quid est veritas?

Re: Form av agnosticism (glömt bort namnet)

Inläggav Pilatus » 08 feb 2019 19:00

naturaleeduco skrev:Atheism leder till Agnostics som leder till mer öppensinnade frågor. Du är på god väg men behöver leva livet och tro inte att du har svaren (för dom finns och dom som inte finns behöver vi inte just nu och ibland är det besvärligt med mycket tvivel även hos Teologer).

Agnosticism verkar vettigt, tron på gudar producerar ju inte någon användbar kunskap. Kanske berikar det kulturen och ger tröst i ensamheten. Andlighet kan man känna i en kyrkobyggnad, men inte så mycket av prästens ord som av Bach och vacker körsång, Palestrina m fl.


Återgå till "Hjälp!"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster