Mordet på Olof Palme

Vårens tema; om kriminalitet, fångvård, brott och straff.

Moderator: Moderatorgruppen

Användarvisningsbild
Pilatus
Inlägg: 13849
Blev medlem: 08 mar 2012 03:25
Ort: Quid est veritas?

Mordet på Olof Palme

Inläggav Pilatus » 10 jun 2020 12:25

Intressant att lyssna på chefsåklagare Krister Petersson i dag. Men även litet av en besvikelse. Inget vapen kan kopplas till de dödande kulorna som fanns på platsen för mordet. Inte heller någon koppling av DNA till något fynd på brottsplatsen. Konspiration kan inte helt uteslutas, men inte heller styrkas. Så vad saknas för att göra Stig Engström till den trolige mördaren? Peterssons analys av förhörsprotokoll verkar logiskt riktiga. Men förklara gärna hur det kan vara en ren tillfällighet att Engström (med ett vapen i fickan) träffar på makarna Palme en sen afton efter ett biografbesök? Min hypotes är att Engström fick ett tips av någon (en/flera polis/er?) som såg makarna Palme lämna sin bostad utan polisskydd och att de gick och såg en film.

Det är antagligen en alltför konspiratorisk hypotes för att åklagaren skulle nämna den i teve. Men han kan inte ha varit helt okunnig om att Palme avsagt sig polisskydd för den aktuella aftonen. Om nu Engström haft sådana poliskontakter vet vi inte, Petersson har i vart fall inte funnit några sådana kopplingar. Men det utesluter inte att Engström kan ha haft någon bekant genom övningar med skjutvapen, (inom säkerhetspolisen) som hade som uppgift att skydda Palme. Men det är en alltför lös idé utan något som binder ihop Engström med en sådan kontakt inom säkerhetspolisen. Men visst är det litet knepigt att ge vapnet (som Engström måste ha burit) en rimlig förklaring?

(Stig Engström föddes i Indien av svenska föräldrar med rötter i Småland. Hans mor Ruth Engström var ursprungligen modist i Nybro och fadern Folke Engström maskinspecialist hos Ivar Krüger. 1926 fick fadern i uppdrag av sin arbetsgivare att starta produktion i Indien och paret flyttade dit för att bli kvar där i 20 år)

Användarvisningsbild
Algotezza
Inlägg: 17030
Blev medlem: 21 jul 2006 21:36
Ort: Lund
Kontakt:

Re: Mordet på Olof Palme

Inläggav Algotezza » 11 jun 2020 08:46

En liten notis: Intressant hur man förösker undvika att uttala Krister Peterssons nman så det inte låter som Christer Petterssons med långt vokalljud på första e:et i hans efternamn.

För övrigt tror jag mer på sydafrikaspåret. Den s.k. lösning man nu kommit framtill verkar krystad och för mycket slumpmässig.

Slunpen har ingen lag utom sannolikheten...

Användarvisningsbild
Pilatus
Inlägg: 13849
Blev medlem: 08 mar 2012 03:25
Ort: Quid est veritas?

Re: Mordet på Olof Palme

Inläggav Pilatus » 11 jun 2020 08:58

Algotezza skrev:För övrigt tror jag mer på sydafrikaspåret. Den s.k. lösning man nu kommit framtill verkar krystad och för mycket slumpmässig.

Att någon rent slumpmässigt korsar familjen Palmes väg med en stor Smith & Wesson 357 magnum i ett hölster, förefaller inte troligt. Endast om mördaren hade någon kontakt som visste var makarna Palme den kvällen befann sig verkar historien trolig. Jag utesluter inte alls att Krister Petersson har rätt, hans berättelse är logisk och förefaller pålitlig. Men det saknas delar i berättelsen, motiv och varför han var där han var med en stor kanon skjutklar. Stig Engström var ju intresserad av vapen, kanske hade han lärt känna någon inom säpo, eller utländsk agent (Sydafrika), som ringde ett kort samtal till honom den kvällen? Men vi vet inte och jag förstår att sådana hypoteser kan inte läggas fram utan några som helst bevis. Men Stig Engström kan ha varit någon annans verktyg.

Användarvisningsbild
Pilatus
Inlägg: 13849
Blev medlem: 08 mar 2012 03:25
Ort: Quid est veritas?

Re: Mordet på Olof Palme

Inläggav Pilatus » 11 jun 2020 12:32

Vem om inte Socialdemokraterna hade tillsatt länspolismästare Hans Holmér? Vid tillfället för mordet utsåg han sig själv till spaningsledare. Socialdemokraterna hade inte några synpunkter på att Holmér snabbt bestämde sig för ett PKK-spår. Det blev än tokigare då Ebbe Carlsson, trots avsaknad av officiell ställning, fick i uppdrag att hjälpa polisen att utreda om Iran och PKK låg bakom mordet. Det skulle vara något stort, att Palme mördades kunde inte vara en tillfällighet, utförd av en medelålders herre i mörk rock och handledsväska. Men kanhända var det en rad mer eller mindre slumpartade tillfälligheter som fick just denne man att begå ett mord på ren impuls. Tillgång till ett vapen, tillräckligt vapenkunnig, kände ett starkt ogillande till personen Palme och den politik han stod för. Kanske finns det någon tipsare inblandad?

Det yttersta ansvaret låg i regeringens händer. Polarna med rätt politisk färg går alltid före kompetens, tydligen. T ex oredan med Dan Eliasson, varför tillsätter man inte dugligt fackfolk att sköta polisiära angelägenheter, som visar sig vara så viktiga?

klorofyll
Inlägg: 7475
Blev medlem: 06 jun 2012 20:50

Re: Mordet på Olof Palme

Inläggav klorofyll » 06 jul 2020 17:56

Det var antagligen väldigt, väldigt enkelt att mörda Olof Palme.

En person sa till mig att Olof Palme blev Socialdemokrat endast av den anledningen att han ville åt makt.


Återgå till "Tema: Kriminalitet"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster