Varför är en del känslor positiva och en del negativa

Moderator: Moderatorgruppen

förstår mig själv
Inlägg: 3058
Blev medlem: 13 maj 2012 19:32

Varför är en del känslor positiva och en del negativa

Inläggav förstår mig själv » 14 maj 2013 12:12

Däggdjuret följer ju sina känslor och det finns en känsla för det som är nödvändigt. Utan känslor skulle inte däggdjuret veta vad det skulle göra och vad som är rätt och fel. Utan känslorna skulle det inte heller kunna förstå vad andra vill och varför de gör som de gör.
Om vi nu tar några negativa känslor tex törstig och kissnödig. Vi kan konstatera att de är funktionella. Dricker vi inte dör vi inom några dagar och om vi inte kissar lika så(kan ta lite längre tid). För att vi inte ska dö(arten utrotas) måste vi bli påminda om att röra oss på sådant sätt att vi undviker död. Detta sker med hjälp av olustkänslor. Amplituden på känslan ökar ju längre tid det går(blir mer bråttom). Tex kissnödig uppstår när urinblåsan spänns ut, i och med detta skickas biokemiska signaler till får hjärna och leder till känslan. När organismens existens hotas så prioriteras denna signal och amplifieras. Däggdjuret tvingas tänka mer på detta och lösa problemet genom olika kroppsrörelser. Om vi inte hade haft detta skulle vi ju vara tvugna att ställa klockor osv för att veta när det var dags att gå på toan, andas, kräkas, äta osv. Vi säger att djuret tex är lite hungrig samtidigt som törstkänslan tilltar, tillslut hamnar man i ett läge där törsten tar över och tränger undan hungern och djuret får tänka mer på att få tag i vatten istället för mat. (utan mat kan man ju oftast leva mer en en månad). Det som sker är en prioritering i hjärnan som leder till förändring av tankar och rörelsemönster.
Gemensamt för de negativa känslorna är att de släcks ut och neutraliseras genom en rörelse och att de leder till tankar om tex orsak och om hur man ska göra för att neurtalisera.
I en värld bara bestående av det neutrala och det negativa av olika grad vore livet inte så roligt och inte värt att leva. För tex en deprimerad människa är allt negativt och dessa känslor orsakar tankar om tex döden och alternerar rörelserna så att de blir mer passiva och håglösa.
Att styra med det negativa tex straffa eller ställa vilkor leder till passivitet olust på olika sätt och en sämre värld.
Sedan finns det goda känslorna tex glädje. Glädjen leder till aktivitet, till rörelse. Det som ger glädje är inte något krav i normalfallet. Glädjen är inte tvingande på samma sätt som vissa negativa känslor. Glädje kan uppstå på olika sätt. Tex när vi förstår något tex musik eller något annat. Glädje kan även uppstå ur "fantasier" dvs föreställningen om något bra. Glädjen kan vara en värdering av något som sker som man tycker är bra.
Glädjen är inget som är i det korta perspektivet nödvändigt för överlevnaden(dock i det långa).
Glädje/det goda har olika modalitet, egentligen finns det ganska många bra känslor som liknar glädjen(lär mig mer och mer).
Ja ja det positiva är inte tvingande.
Har inte tid att fortsätta. Återkommer

Återgå till "Psykologi"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster