Lateralt tänkande

Våga ifrågasätta och se alternativ. Fria ämneskategorier, bara det belyser något nytt och hoppfullt för mänskligheten.

Moderator: Moderatorgruppen

Användarvisningsbild
Johan Ågren
Administratör
Inlägg: 3500
Blev medlem: 15 jan 2003 00:58
Ort: Gävle
Kontakt:

Lateralt tänkande

Inläggav Johan Ågren » 04 aug 2010 12:40

Edward de Bono framlade detta begrepp på 60talet. Det innebär att man tänker på ett alternativt sätt, och försöker undvika fällan i att begränsa sig utifrån vissa bestämda förutsättningar.

Här kan man se bidrag till varför det skulle vara en fördel med att ett plan flög upp och ner t.ex: http://www.huvudsidan.se/ide_flygplan.asp

Kanske inget genialt framkommit just där, men det demonstrerar principen. Det handlar om att bryta sig ur det rutinmässiga tänkandet och hur man hanterar olika problem.

Lite info:

http://media.pagina.se/produkter/bok/72 ... 411449.pdf

http://www.bendz.com/kreativ/lateralt.htm

Justin Case
Inlägg: 3559
Blev medlem: 31 mar 2007 17:46

Inläggav Justin Case » 12 aug 2010 02:38

Detta är ett av många möjliga försök att frigöra oss från begränsningar i vårt tänkande. En framtida AI med en IQ på t.ex. en miljon kommer antagligen att inte ens kunna se dessa försök som något nämnvärt positivt, då det finns långt mer intelligenta lösningar på våra nuvarande problem än vad vi kan komma på med just lateralt tänkande. Men lateralt tänkande är ändå bättre än ingenting - liksom t.ex. en schimpans försök att pilla ut termiter ur en stock med en pinne var bättre än att inte försöka pilla ut termiter ur en stock med en pinne - även om det hade varit långt bättre om han/hon istället hade använt den tiden (eller åtminstone en del av den tiden) till att istället börja lära sig bryta malm och bygga datorer, som människan sedermera gjorde.

"Faran" med lateralt tänkande är så att säga att det är lätt att fastna i just lateralt tänkande, tro att det är lösningen på allt. Bättre är om upptäckten av de förbättringar av vår situation som vi uppnår genom att gå från icke-lateralt tänkande till lateralt tänkande kan få oss att inse att liksom vi kan uppnå förbättringar av vår tillvaro genom att gå från icke-lateralt till lateralt tänkande, kan vi uppnå ännu större förbättringar genom att gå vidare ytterligare, till nästa steg (vad nu det är), och uppnå ännu större förbättringar genom att gå vidare till nästa steg, och till nästa steg, och så vidare, utan gräns. (Och kanske typ rentav hoppa över några steg på vägen...)


Återgå till "Tema: Alternativ!"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst