Vad lockar till "flumvänster"

Ventilera dina personliga funderingar om smått och stort.

Moderator: Moderatorgruppen

Anne
Inlägg: 6108
Blev medlem: 18 maj 2012 12:30

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav Anne » 31 aug 2017 22:13

Kreativ skrev:Jag använder begreppen "introvert" och "extravert" efter deras ursprungliga betydelse som Jung använde dem där "extravert" precis syftar på de som anammar kulturen över egna idéer. Dessa kan i sin tur vara blyga eller sällskapliga, spelar ingen roll. Det var inte den ursprungliga betydelsen i begreppen.


Ojdå. Då ber jag om ursäkt om jag missuppfattade dig. Det var så länge sedan jag läste Jung och hur han riktigt resonerade kring detta kommer jag faktiskt inte ihåg. Jag antar att du har vissa invändningar kring denna wiki förklaring? https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Extrave ... troversion

Det är lite synd att du inte hör mitt tonläge nu för i text kan saker låta hårdare än avsett.

Varför använder du dig av förlegade begrepp som medför en utökad risk att du blir missförstådd? Javisst kan jag förstå att ditt personlighetssystem kan få lite mer pondus med gamla auktoriteter i ryggen. Intressant nog uppfattar jag inte riktigt att du egentligen ser det som önskvärt med dina utläggningar om kulturell hypnos osv.

Jag har börjat läsa din bok iallafall. Fann det lite tröttsamt hur du ägnar en längre del åt att avråda läsaren till att grunna på vad du är för typ då jag samtidigt sett hur du helt ogenerat, och utan tillräckligt på fötterna placerar folk i de fack du behagar på det här forumet.

Användarvisningsbild
Kreativ
Inlägg: 421
Blev medlem: 19 aug 2016 02:20

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav Kreativ » 31 aug 2017 23:25

lynx skrev:Jag antar att du har vissa invändningar kring denna wiki förklaring? https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Extrave ... troversion

Den kortfattiga förklaringen saknar egentligen bara detaljer och tydliggörande. Jung pratar om de där sakerna, men med att "den psykiska energin riktas utåt mot omvärlden" (extraverthet) syftar till stor del på om yttre faktorer dominerar tänkande och attityder eller inte. Men du har rätt i att jag ser det som lite förlegat. Därför använde jag inte begreppen i min "tabell" utan skrev "självständig i tänkande" kontra "anpassning". Det är inte lätt att skriva ett inlägg i en diskussion för någon som inte är "invigd" eller skolad i idéerna.

Om kulturell efterapning har en dygd är det väl att det förser folk med ett gemensamt språk som kan vara användbart.

Har du verkligen köpt min bok? Fick intrycket att du bodde i Malmö och därifrån har ingen beställt ett exemplar. Jag är även rätt säker på att jag inte någon gång i boken avråder läsaren att grunna på vad jag är för typ...

När jag pekar ut "typer" på forumet (har väl bara gjort det en gång) är det menat som stöd för en ny typ av "medvetenhet." Ungefär: "här finns något ni kanske vill utforska?" Jag ser det inte som annorlunda från andra typologier. Det är vad det är. Vad föreslår du annars?
Tidlös utbildning Blogg | Youtube.
En ny metod för att förstå samhällsproblem mer tydligt så vi kan hantera våra problem bättre, snabbare, lättare och mer exakt.

Anne
Inlägg: 6108
Blev medlem: 18 maj 2012 12:30

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav Anne » 31 aug 2017 23:31

Jag bor strax utanför Malmö och jo jag har köpt din bok via Adlibris. Det var i efterordet du skrev en del om detta och jag ser det ofta som praktiskt att läsa efterordet före jag läser boken om det inte är en skönlitterär bok.

Användarvisningsbild
Zokrates
Inlägg: 9945
Blev medlem: 14 maj 2007 02:27

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav Zokrates » 01 sep 2017 12:17

Hela tråden är missvisande, "flumvänstern" är ett tillmäle, frågan är alltså felställd, ungefär som att säga, vad lockar en bögjävel, när det är homosexualitet som efterfrågas. Flumvänstern som begrepp riktade sig initialt mot hippies, mods och andra med en joint i ena handen och det kommunistiska manifestet i den andra för att därefter vidgas och inbegripa alla med starkare vänstersympatier. Frågan borde alltså omformuleras till, vad är det som lockar vänsteranhängare för att begripas, i annat fall blir resultatet grovt missvisande.

Vissa saker som nämnts kan i och för sig stämma, anhängare som tagit högre utbildningar hade då både språk och medel att göra sig hörda, gentemot vanliga arbetare eller sådana som enbart hade grundskola, och bland de mer priviligierade märker vi ju även att många författare, journalister och konstnärer använde vänstern som en språngbräda för att tidigt göra sig ett namn, det de gav uttryck för och sympatiserade med gick ju ofta på kollisionskurs med det som då var PK, vilket gör att de tillhörde sin tids generationsrebeller, men som till skillnad från tidigare generationer alltså hade fler uttrycksmöjligheter.

I grund och botten, med handen på hjärtat, så var nog inte ens de mest högröstade särskilt övertygade idealister, kommunister eller vad som, då det mesta handlade om sex och att ifrågasätta gällande normer och regler inom landet, och utomlands kapitalism, kolonialism och kärnvapen, miljö och rasism eller sexism, tror inte ens de kontemplerade särskilt mycket över sådant för 50 år sen...

Nog om detta, över till vad som lockar med vänstern?

Här handlar det faktiskt bara om ett fåtal saker, rättvisa, jämlikhet, solidaritet och detta inom alla områden inom samhället. Med tanke på att mindre än 20% av världens befolkning utgör vad som kan benämnas som hela världens samvete, är det inte alls särskilt konstigt att dessa främst utgörs av vänsteranhängare, sällan eller rättare sagt aldrig av inbitna högeranhängare. Denna minoritet är det enda hindret för global total utsugning, totalt miljöhaveri, (även om vi är nära) och massiva övergrepp inom alla områden. Världens samvete är protesterna som hörs mot orättvisor, ojämlikhet och allsköns negativ särbehandling och utan denna gnagande röst är det kört, men som sagt var, lite kan man nog kväsa tillväxten bland de unga generationerna genom att kort och blott sammanfatta dem alla som tillhörande "flumvänstern".

Anne
Inlägg: 6108
Blev medlem: 18 maj 2012 12:30

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav Anne » 01 sep 2017 13:21

Zokrates, Anders skrev ju flumvänster, vilket är nedsättande, för att provocera. Anders tycks ha lite svårt att tro på att de grundstolpar vänsterpartiet vilar på är bärande.

Själv funderar jag på kyrkovalet. Jag har aldrig röstat där. Men nu måste jag göra det. SD's linje är icke förenlig med de kristna värderingarna. Droppen av smaklöshet är när jag fick nys om hur det uppmuntrades att gå med i kyrkan, rösta för att ge SD makt och efter valet gå ur för att slippa betala skatt.

Användarvisningsbild
Kreativ
Inlägg: 421
Blev medlem: 19 aug 2016 02:20

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav Kreativ » 01 sep 2017 13:48

lynx skrev:Jag bor strax utanför Malmö och jo jag har köpt din bok via Adlibris. Det var i efterordet du skrev en del om detta och jag ser det ofta som praktiskt att läsa efterordet före jag läser boken om det inte är en skönlitterär bok.

Hmm, om du köpte boken i veckan och precis fick den så kanske inte min försäljningspanel har uppdaterats ännu. Eller så listas bara de böcker som sålts direkt genom Vulkan, men det låter lite konstigt. Måste kanske kontakta dem och höra. Jag uppskattar iallafall att du köpt den. :)

Jag läste igenom avslutningsordet och det måste vara följande som du syftar på:

"Att finna ett namn till min utbildning och en titel till min
bok var även det en utmaning. Ett namn kan inte omfatta ett
helt ämne eller en hel sanning, och om det låter för bekant
kan även det leda till fördomar och feltolkningar. Samtidigt
är en obskyr eller vag titel något som lätt misslyckas med att
fånga människors intressen. Vem vill läsa om så allmänna
ämnen som ”utbildning” och ”kultur”, eller helt nya och
okända begrepp som ”A-Ö-X-Ö”?

Kanske vill läsaren även nu finna ett fack att placera
mig och Tidlös utbildning i, eller en mer bekant etikett att
använda för att beskriva mig för andra. Men där måste jag
varna dig att vara försiktig. En enda etikett eller fras kan
vara tillräckligt för att få folk att avfärda mig och min bok
utan att ens läsa den. ..."

Kontexten här är socialt bekanta etiketter (t ex "socialist", "marxist", "nasse", "new agare", "flumvänster", o s v. Ett exempel här i tråden som uttrycker precis vad jag pratar om är frasen "högerextremt" om mitt inlägg som hakkapeliitta använde (om det var mig han syftade på). Hade någon som inte läst något annat av mina inlägg eller bok bara läst det skulle de lätt kunna ta hakkapeliittas ord som sanning och sedan läsa allt jag skriver genom det antagandet.

Alla sådana etiketter är förledande både för den som börjar använda det och de som skulle höra mig beskrivas som det. Jag syftade inte alls på "typ" och nämner inte heller ordet "typ". Jag har inget emot om någon skulle kalla mig för t ex en "INTP" eller "Stenbock" eller liknande. Det skulle inte direkt påverka allmänhetens syn på mig som författare. Inte heller mina egna termer vilka ändå är hittills okända och därmed inte skulle säga folk något.

Jag tror du missförstod eftersom du dels började med efterordet (varför ser du detta som praktiskt?), och dels eftersom du kanske tror att min bok är en bok om typer, även om jag tar upp typer då jag finner det svårt att prata om sociala problem utan att ta upp människors olika vajring samt att människors "funktioner" även har evolutionära och filosofiska följder. Men jag planerar att skriva en mer ingående bok om just typerna/partiskhetpsykologin vid något tillfälle då det verkar vara av mest intresse för många.

(Men vi kanske ska ta den här diskussionen till min tråd om Tidlös utbildning så vi inte avviker från den är trådens ämne.)
Tidlös utbildning Blogg | Youtube.
En ny metod för att förstå samhällsproblem mer tydligt så vi kan hantera våra problem bättre, snabbare, lättare och mer exakt.

klorofyll
Inlägg: 9311
Blev medlem: 06 jun 2012 20:50

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav klorofyll » 01 sep 2017 16:03

Anders

Kan du ge ett exempel på en fråga där vänstern har har en flummig åsikt och högern en klok?

klorofyll
Inlägg: 9311
Blev medlem: 06 jun 2012 20:50

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav klorofyll » 01 sep 2017 19:04

Vi kan ta frågan om invandring...

klorofyll
Inlägg: 9311
Blev medlem: 06 jun 2012 20:50

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav klorofyll » 02 sep 2017 11:52

Invandring är bra, så länge välfärden fungerar; ofta tror jag att brister i välfärden beror på vilka som har makten i kommunerna och de felprioriteringar de gör.

Det här med "flum"-syn på vänstern kan bero på att de rika borgerliga ofta har makten i städerna... Arbetarklassen har inte lik stora möjligheter, inte i stora städer iaf.

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 7797
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44
Kontakt:

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav Anders » 02 sep 2017 12:18

Alltså, vad jag skiljer noga på är snarast vänster och vänster!
Jag, liksom farfar är typ socialdemokrater, uppväxta i att arbeta åttatillfem och stå i motsats till den som äger pengarna och faktiskt tjänar mest på att jag har det så dåligt som möjligt. Och i den traditionen hör också att det är den egna klassen, låt oss säga folkhemmets barn man känner sin hemvist i och vill strida för. Det innefattar att det i de enkla områdena skall vara lugnt och inte så kriminellt. Att man skall kunna gå på en vanlig högstadieskola utan att bli mobbad. Att vård, skola omsorg står i fokus, liksom att ett gott arbete skall kunna ge en hög lön. Och en god välfärd.

Detta i motsats till både Höger från de besuttna och Vänster från de besuttna. Och allvarligt talat också i motsats till den Vänster som kommer från den direkta underklassen, de som inte ens hoppas på att få jobb. De som vill ha lika för alla och punkt med det.

Så jag har lite svårt att svara enkelt på dina frågor, klorofyll.

Men låt oss säga så här: En svensk radhus/höghusunge("ursvensk"" eller invandrad och integrerad) är inte intresserad av att det kommer in fler flyktingar än vad som kan integreras. Man känner solidaritet, men inte så mycket så att man ser en stor sannolikhet för ett stort antal mobbare i de högstadieskolor där ens barn eller barnbarn kommer att gå. Och det blir resultatet av en misslyckad integration, utan att det är fel på människorna som kommer hit.
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Zizek - Om kaos, filosofi, kapitalism och globalisering
4 november 2017

hakkapeliitta
Inlägg: 2345
Blev medlem: 06 aug 2017 10:22

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav hakkapeliitta » 02 sep 2017 12:20

”Flum” är ett nervärderande ord som används av konservativa vars värld består i att tillskansa sej pengar. Dessa stolpskott är rätt iq-befriade och framför allt väldigt okreativa. I deras värld är pengar makt, trygghet, status.
Dessa fegisar vågar aldrig beträda okänd mark.
Jag har umgåtts mycket i ”flumkretsar”, trevligt folk som vågar tänka och vara utanför ramarna.
I konservativa kretsar, konservativ kan vara en fjärrstyrd medel-svensson, ser alla som inte är som han med misstänksamhet. Detta är själva konservatismens andeväsen.

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 7797
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44
Kontakt:

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav Anders » 02 sep 2017 12:26

hakkapeliitta skrev:”Flum” är ett nervärderande ord som används av konservativa vars värld består i att tillskansa sej pengar. Dessa stolpskott är rätt iq-befriade och framför allt väldigt okreativa. I deras värld är pengar makt, trygghet, status.
Dessa fegisar vågar aldrig beträda okänd mark.
Jag har umgåtts mycket i ”flumkretsar”, trevligt folk som vågar tänka och vara utanför ramarna.
I konservativa kretsar, konservativ kan vara en fjärrstyrd medel-svensson, ser alla som inte är som han med misstänksamhet. Detta är själva konservatismens andeväsen.


I tillägg till det längre jag skrev ovan:
Nej! Flumvänster används också av oss gråvänster som tycker att den "intelligenta vänstern" förstör för mer mainstream vänster. Jag umgås också MYCKET i flumkretsar. Min fru är uttalad flumvänster och mina barn. Jag kommer från mycket enklare släkt än min fru. Liksom många av de jag går ut på puben med här i Uppsala för långa politiska diskussioner. För att hänvisa till min länk nedan - jag påstår inte att akademiker med vänsterinriktning inte försöker använda "the veil of ignorance". och jag påstår inte att jag själv lyckas totalt heller (även om jag är jääävligt bra). Det som talar för mej möjligen är att jag är rätt mycket i mitten och har levt nära alla klasser.
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Zizek - Om kaos, filosofi, kapitalism och globalisering
4 november 2017

Anne
Inlägg: 6108
Blev medlem: 18 maj 2012 12:30

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav Anne » 02 sep 2017 15:02

Du tycker inte att det låter lite flummigt att förespråka att den "ointelligenta vänstern" borde ha mandat över vänstern?
En förskjutning har skett där Vänsterpartiet är väldigt liknande vad sossarna var för något decennium sedan. Fortsätter denna förskjutning finns det snart inget parti som kan kallas rött.

Användarvisningsbild
Algotezza
Inlägg: 18513
Blev medlem: 21 jul 2006 21:36
Ort: Lund
Kontakt:

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav Algotezza » 02 sep 2017 15:45

På tal om v hörde jag Röda Kapellet i Lund öva i f morse. Ett fönster stod öppet till rep- och partilokalen vid Mårtenstorget. De spelade What did you learn at school today? Jag spelade in med mobilen och ska göra en låt där en röda kapell-loop ska vara med. Hehe...

Var med i kapellet 74 - 80. Var med varje första maj och under antikärnkraftskampanjen. Spelte draglur (trombon).
Göran Egevad egevad@gmail.com

Anne
Inlägg: 6108
Blev medlem: 18 maj 2012 12:30

Re: Vad lockar till "flumvänster"

Inläggav Anne » 02 sep 2017 15:49

Åh, den låten tycker jag verkligen om! Var det Pete Seeger som gjorde den?


Återgå till "Tankar och känslor"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 10 och 0 gäster