Skäl för makthavarna att bevara och öka brottsligheten

Politiska ideologier, ekonomiska strategier och lagfrågor.

Moderator: Moderatorgruppen

Justin Case
Inlägg: 3552
Blev medlem: 31 mar 2007 17:46

Skäl för makthavarna att bevara och öka brottsligheten

Inläggav Justin Case » 14 apr 2009 22:26

Vad vinner makthavarna mest på:

1. Att bekämpa brottsligheten så gott de kan, eller att:

2. Låtsas som att de "bekämpar brottsligheten så gott det kan", medan de i själva verket gör allt för att, inom ramen för denna fasad, hålla brottsligheten så hög de kan, och öka den om möjligt?

Ju högre brottsligheten är, desto mer långtgående övervakning kommer allmänheten att, inte bara tillåta, utan kräva, att politikerna utsätter allmänheten för, i syfte att få ned brottsligheten. Varje ökning av myndigheternas övervakning av allmänheten är godis för myndigheterna, eftersom den ytterligare banar väg för alltmer totaliätär makt för myndigheterna och allt mindre makt för allmänheten. Ett självklart mål för de maktgiriga makthavarna (och vilka typer av människor söker sig till makten om inte just sådana som vill ha makt?) är ett fullbordat Orwellsamhälle, en diktatur bakom demokratifasad, även om många av våra nuvarande riksdagspolitiker kanske "tänkt så långt" än.

Som om inte detta vore illa nog, tycks det inte finnas något särskilt stort hopp i det faktum att det finns två block som är i "opposition" mot varandra. Chansen finns ju alltid att ett politiskt block, även om det inte för tillfället innehar regeringsmakten, eller om det är på väg att förlora den, kan komma tillbaka och återta regeringsmakten lagom tills Orwell-samhället kan fullbordas. De båda blocken har på detta sätt båda var för sig långt större chanser till en underbar framtid för sin egen del än vad folket har, genom denna (outtalade) gemensamma strategi att ständigt öka myndigheternas övervakning av folket. Det som förvånar mest är egentligen att makthavarna inte satte igång med detta outtalade samarbete långt tidigare. Kanske är dumhet något som inte bara florerar bland vanligt folk. Eller så är det vår tids snabba teknologiutveckling som behövdes för att möjliggöra det hela.

Hur som helst tycks allmänheten vara dummare än sina makthavare: den tycks inte se hur detta makthavarnas skådespel kring att "minska brottsligheten" hela tiden bygger på att makthavarna - i båda blocken - alltid har ett starkt incitament för att hela tiden se till att brottsligheten är så hög som möjligt, så att allmänheten ska efterfråga "hårdare tag mot brottslingarna", så att makthavarna ska få mandat att ta ytterligare steg i form av att låta sina myndigheter övervaka hela folket ytterligare mer ingående (FRA-lagen och IPRED-lagen är bara början) "för att få fast buset", ytterligare steg mot den fullbordade Orwell-diktaturen som till slut gör att makthavarna inte längre behöver bry sig om opinionssiffror och väljarstöd utan kan göra som de vill, vad folk än tycker, eftersom inte tillräckligt många medborgare protesterar eftersom alla - särskilt de som kan tänkas vilja protestera - vid det laget är totalgenomträngande övervakade av myndigheterna och eftersom de snart inser att de få individer som till äventyrs protesterar mot makthavarna kan avfärdas som rättshaverister eftersom, i denna (skrämmande närliggande) framtid, inte tillräckligt många av de som protesterar mot makthavarana har "rent mjöl i påsen" eftersom de flesta som skulle vilja protestera, liksom de flesta människor överlag, oftast har något att dölja som oftast gör att de avstår från politisk kamp av rädsla för att få alla sina hemligheter i alla detaljer utfläkta inför miljontals människor. Säkerligen har makthavarna minst lika mycket "smutsigt mjöl" i sina påsar som landets alla "rättshaverister", men makthavarna kan ju alltid skydda sig bakom att de "måste få vara fredade från dygnetruntbevakning eftersom det skulle vara farligt för rikets säkerhet om vissa av de saker de gjorde, skrev och kommunicerade med varandra och andra länders makthavare läckte ut till allmänheten". Alla andra medborgare däremot, ska underförstått underkastas total, gränslös, undantagslös dygnetruntövervakning från myndigheternas sida (även om det än så länge kanske återstår ett par små steg till, nedför Orwelltrappan, innan en majoritet av medborgarna manipulerats till att uppleva detta som ett rimligt krav).

Så... vad har makthavarna mest att vinna på: att minska eller öka brottsligheten?

Användarvisningsbild
Midgårdsormen
Inlägg: 307
Blev medlem: 15 jan 2009 11:27
Ort: En befruktning

Inläggav Midgårdsormen » 14 apr 2009 23:14

Ja, antingen har makthavarna en dold agenda som du säger, eller så är de bara löjligt inkompetenta.  :roll:  I vilket fall behöver man inte vara falkögd för att se vilka märkligt korkade beslut de fattar ibland. Jawdropping...
Senast härom månaden hörde jag t.ex. om upptrappade gängkrig för kontroll över Köpenhamns narkotikahandel. Hade politikerna månne med detta i sina beräkningar när de stängde ner Christiania? För man behöver inte rota djupt i historieböckerna förrän man stöter på information om hur maffian i USA växte sig stor tack vare alkoholförbudet under 20-talet.
Alla vet att narkotikan inte försvinner ur samhället - så hur fan kan man resonera att narkotika+organiserad brottslighet är bättre än bara narkotika?
Är jag druvan eller vinet eller är jag bara
märkvärdig som skriver detta?

Sceptisk
Inlägg: 2520
Blev medlem: 15 dec 2006 00:33

Inläggav Sceptisk » 15 apr 2009 00:05

Detta är konspirationsteorier som saknar grund i verkligheten. Om ett regeringsparti åstadkommer en ökad brottslighet så innebär det ju risken att folkets förtroende för dom kommer att minska - vilket regeringen såklart förstår och vill motverka. Om brottsligheten kan stävjas och att alla människor skaffar sig ett jobb och arbetar för samhällets bästa så är det något som höjer moralen och samarbetsviljan i hela samhället. En alliansregering har inget att vinna på att kriminaliteten växer, vilket säger sig självt. Alliansen vill få alla i arbete att kunna försörja sig själva. Det är också det bästa botemedlet mot kriminalitet och dessutom gör det att skattetrycket kan lättas. En ökad kriminalitet skulle innebära höjda avgifter på dom som faktiskt arbetar. Det är en regering med en lyckad politik som får sitta kvar, inte en regering som kan roffa åt sig mest pengar. Kriminalvården och polisen kommer oavsett vilket ändå att finnas kvar.

Att man stänger Kristiania är ju helt enkelt självklart eftersom man inte vill legalisera narkotika. Att det sedan utbryter gängkrig, är det på grund av detta eller bottnar det i andra problem? Det troligaste är att gäng och krig mellan gäng uppstår eftersom det inte finns några jobb och att en sjuklig mentalitet härskar i förorterna. Istället för att ta ansvar för sina liv och skaffar sig ett jobb så skyller dom ifrån sig på andra. Allting är inte politikernas fel eller ansvar. Det är farligt att tänka att allt ansvar för att bilda ett bra samhälle ska vila på några få utvaldas axlar. ALLA, utan undantag, är ansvariga inför det samhälle dom lever i.

Den största skillnaden mellan högern och vänstern är att högern propagerar för goda värden som gemensamt ansvar för det gemensamma och eget ansvar för det privata, medan vänstern för en strukturell social ingengörskonst av samhället där ingen behöver känna sig ansvarig inför någon. "Vi ska hjälpa dig lille vän" är vänsterns retorik och den verkar enbart nedbrytande. Om det är någon som skulle vinna på att bygga upp ett totalitärt styre så är alltså vänstern, då får dom ju fria händer att utöka den offentliga sektorn och göra människor beroende, förslappade och förskräckta inför och av statsmakten som kan öka skattetrycket och därigenom förslava befolkningen ytterligare. Alliansen har inget behov av att göra någon beroende av staten på det viset, vilket också säger sig självt eftersom högerpolitik handlar om att få folk i arbete så dom kan leva egna liv och förverkliga sina ambitioner. så enkelt att förklara, men så svårt för vänsterfolk att begripa. Anledningen till att vänsterfolk har så svårt att begripa är att dom är så oerhört övertygade om att dom är små och förtryckta och att alla vill dom illa. Det är inte alls sant. Respekt förtjänas.

J R Auk
Inlägg: 8233
Blev medlem: 19 apr 2004 00:44
Ort: En borgerlig miljö

Inläggav J R Auk » 15 apr 2009 12:11

Sceptisk skrev:Detta är konspirationsteorier som saknar grund i verkligheten. Om ett regeringsparti åstadkommer en ökad brottslighet så innebär det ju risken att folkets förtroende för dom kommer att minska - vilket regeringen såklart förstår och vill motverka. Om brottsligheten kan stävjas och att alla människor skaffar sig ett jobb och arbetar för samhällets bästa så är det något som höjer moralen och samarbetsviljan i hela samhället. En alliansregering har inget att vinna på att kriminaliteten växer, vilket säger sig självt. Alliansen vill få alla i arbete att kunna försörja sig själva. Det är också det bästa botemedlet mot kriminalitet och dessutom gör det att skattetrycket kan lättas. En ökad kriminalitet skulle innebära höjda avgifter på dom som faktiskt arbetar. Det är en regering med en lyckad politik som får sitta kvar, inte en regering som kan roffa åt sig mest pengar. Kriminalvården och polisen kommer oavsett vilket ändå att finnas kvar.


Nej Sceptisk jag kan inte hålla med dig. Har du planterat en bild av denna utveckling, kriminaliteten, som en av tiden, eller en av människans förfall driven så spelar det snarare i hand på dem som sitter vid makten.

Domedagsprofeten du vet. Enbart om de säger sig göra mycket mot brottslighet och säger sig också stävja den så förlorar de på ökad brottslighet.

Sen kan man ju fråga sig varför det är ett faktum att det predikas om ökad brottslighet när det inte stämmer. Och varför fortsätts det göras när det påpekas att det inte stämmer? Ungefär som varför Björklunds skrämselutsagor om sämre skola inte visar sig stämma heller, fiktiva fakta. Auktoritetsbluffen är ett faktum.

De som faktiskt arbetar? Vilka är det? Reklammakare? Politiker? Strateger?

Eller är det kanske producenter? Och då menar jag inte kapitalproducenter eller kapitalister som tjänar på producenter.

Sceptisk skrev:Att man stänger Kristiania är ju helt enkelt självklart eftersom man inte vill legalisera narkotika. Att det sedan utbryter gängkrig, är det på grund av detta eller bottnar det i andra problem? Det troligaste är att gäng och krig mellan gäng uppstår eftersom det inte finns några jobb och att en sjuklig mentalitet härskar i förorterna. Istället för att ta ansvar för sina liv och skaffar sig ett jobb så skyller dom ifrån sig på andra. Allting är inte politikernas fel eller ansvar. Det är farligt att tänka att allt ansvar för att bilda ett bra samhälle ska vila på några få utvaldas axlar. ALLA, utan undantag, är ansvariga inför det samhälle dom lever i.


Hur kunde man ha Kristiania så länge utan att legalisera droger då?

Snarare än din förklaring så ser jag fråntagandet av en kontrollerad marknad som något som skapar detta "krig", vilket snarare bara är kapitalistiska aktörer på en oreglerad marknad och alltså konkurrens.

Att alla är ansvariga stämmer jag dock in i. Och en eloge till dig som betonar det. Dock så är det precis lika viktigt att alla ges medel för att ta del av detta ansvar. Vi är främst kroppsliga varelser (åtminstone i denna värld) och utan medel för vår försörjning, medel att investera för avkastning, så alieneras vi våran situation och kommer till att ansvara inte för våra liv genom våra liv utan för våra liv genom våra jobb. Där har du ett av de största problemen.

Det är varför folk skojjar fuskar och har sig, för att de gör det i en roll vilken de sedan kan lämna för att återgå till sitt liv.

Sceptisk skrev:Den största skillnaden mellan högern och vänstern är att högern propagerar för goda värden som gemensamt ansvar för det gemensamma och eget ansvar för det privata, medan vänstern för en strukturell social ingengörskonst av samhället där ingen behöver känna sig ansvarig inför någon. "Vi ska hjälpa dig lille vän" är vänsterns retorik och den verkar enbart nedbrytande. Om det är någon som skulle vinna på att bygga upp ett totalitärt styre så är alltså vänstern, då får dom ju fria händer att utöka den offentliga sektorn och göra människor beroende, förslappade och förskräckta inför och av statsmakten som kan öka skattetrycket och därigenom förslava befolkningen ytterligare. Alliansen har inget behov av att göra någon beroende av staten på det viset, vilket också säger sig självt eftersom högerpolitik handlar om att få folk i arbete så dom kan leva egna liv och förverkliga sina ambitioner. så enkelt att förklara, men så svårt för vänsterfolk att begripa. Anledningen till att vänsterfolk har så svårt att begripa är att dom är så oerhört övertygade om att dom är små och förtryckta och att alla vill dom illa. Det är inte alls sant. Respekt förtjänas.


Högern och vänstern vill bygga olika totalitära samhällen, det är enbart en gradskillnad dem emellan och inte den artskillnad du vill utmåla. De avser styra genom olika medel, men idén om styret delar de båda.

Varför då? Jo för att båda bär den gamla idén om Civitas Dei. Guds stad. Ordning som är förestående och ger oss mallen istället för en ordning som växer ur sig självt. Den dialektiska ordningen vilken är den enda som kan ta hänsyn till de förändringar som värdebärarnas (vi) roll i värdegemenskapen ger.
The decisions of bureaucracy are frequently reduced to Yes or No answers to drafts submitted to it; the bureaucratic way of thinking has become the secret model for a thought allegedly still free. But the responsibility of philosophical thought in its essential situations is not to play this game. A given alternative is already a piece of heteronomy. - Theodor W. Adorno

Användarvisningsbild
biggj
Avstängd
Inlägg: 1308
Blev medlem: 24 mar 2009 14:34
Ort: Landet

Inläggav biggj » 15 apr 2009 12:34

Hejsan!

Kriminaliteten är alltid inbyggd i kapitalismen, den är i praktiken en integrerad del. Inom kapitalismen har man i praktiken olika tillämpningar av lagarna, hårdare för de fattigare, och alltid ursäktade för de rikare. Här några exempel på hur det fungerar i verkligheten:

Ekonomisk brottslighet en del av kapitalismen...

Ekonomisk brottslighet är ett samlingsbegrepp som innehåller många typer av brott.
Till ekonomisk brottslighet räknas till exempel bokföringsbrott, olika typer av skattebrott, förskingring, insiderbrott, trolöshet mot huvudman och mutbrott.
År 2007 anmäldes 6 000 brott mot skattebrottslagen (inklusive grovt skattebrott), 4 700 bokföringsbrott och 1 400 förskingringsbrott.
Hur många ekonomiska brott som anmäls styrs till stor del av hur aktiva myndigheterna, till exempel Skatteverket, är i sin kontrollverksamhet.
De flesta misstänkta är medelålders män. Brotten begås oftast inom en näringsverksamhet.
Källa: BRÅ (Brottsförebyggande rådet)
http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod ... instance=2   24/9-2008
               
Svarta miljarder i hyrbranschen      
Uthyrning av personal inom bygg- städ- och transportsektorn omsätter flera miljarder svarta kronor varje år. Det visar en granskning från Skatteverket. Enligt Skatteverket står de kriminella gängen bakom en tredjedel av företagen som granskats. 1.044 företag har granskats sedan 2006. Resultatet är 1.262 brottsanmälningar. Företagen har sammanlagt upptaxerats med 2,4 miljarder kronor. Skatteverket efterlyser nu en lagändring. De vill bland annat att arbetsgivaravgifterna ska redovisas månadsvis på individ- nivå, skriver Göteborgs-Posten.      
Källa: SVT Text, måndag 22 december, 2008
                         
Företagsfifflet i Sverige i början av 2000-talet…

De svarta lönerna i byggbranschen beräknas uppgå till mellan 2,5 och 3 miljarder kronor årligen.
Källa:  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=31328    

Varannan klippning svart. Det kostar samhället 2,5 miljarder årligen i uteblivna skatteintäkter.
Källa:  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=20039    

Skattefusk accepteras. Svartjobben i den svenska ekonomin innebär att samhället redan i dag förlorar cirka 50 miljarder kronor varje år i utebliven skatt.
Källa:  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=7456  

149 småföretag i Stockholm anmälda för skattefusk. Undanhållen skatt 243 miljoner.
Källa:   http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=233302  

Företag hjälper krogar manipulera kassan. Skattemyndigheterna räknar med att det varje år undanhålls 5 miljarder kronor i skatt bara i Stockholms län.
Källor:  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=280624    

Staten går miste om över 100 miljarder. Skattefusket är utbrett i Sverige. Varje år går staten miste om över 100 miljarder på grund av medvetet och omedvetet fusk. Det visar beräkningar från Riksskatteverket. Håkan Malmer på Riksskatteverket, RSV.
Publicerad i Aftonbladet: 2001-02-26

"Fel att anlita svartjobbare" Kvinnor och äldre mest negativa i undersökning. Svartjobb är fel. Det tycker de flesta svenskar - speciellt folkpartister. Enligt en undersökning som företaget Gallup gjort för Skattebetalarna tycker en av fyra svenskar att det…osv.
Källa: Aftonbladet-TT  Publicerad: 2002-07-23

Krogfusk - för 15 miljarder. VITA STÅLAR BLIR SVARTA.  
Aftonbladet avslöjar: Halva omsättningen göms med ny metod.
Källa: Aftonbladet Publicerad: 2002-11-16

Restaurangfifflet kostar staten 15 miljarder varje år. Bara i Stockholm undanhålles omkring 5 miljarder per år! Pengarna redovisas inte och svarta löner betalas ut!
Källa: SVT-Nyheterna, TV2, 4 december, 2004, klockan 18.00-18.15

Privatläkare fuskar också. Skatteverket kollade privatläkare i Göteborg, 80 procent redovisade inte sina inkomster korrekt och nära en tredjedel misstänks för ekobrott, åren 2003-2004. Många var uppe i miljonbelopp i oredovisade intäkter.
Källa: Göteborgs-Posten 30/1-2004.

Företag som tillhandahåller s.k. Postboxar figurerar i ekobrottsutredningar.  Fakturabedrägerier omsätter 750 miljoner om året, anser Rikskriminalen. Hos ett sådant företag som hyr ut postboxar i Göteborg figurerade vart tredje företag som hyrde box, samtidigt i olika ekobrottsutredningar.
Källa: Göteborgs-Posten 29/12-2002

Fler fastighetsmäklare anmäls                                                
Allt fler fastighetsmäklare anmäls till Fastighetsmäklarnämnden. Fram till i tisdags hade 207 anmälningar gjorts i år jämfört med 167 motsvarande tid förra året, skriver Dagens Nyheter.                     Många anmälningar handlar om att spekulanter misstänker att det inte går rätt till vid budgivningen eller att köparen tycker att mäklaren lämnat missvisande information om objektet.  
Trots att anmälningarna ökar är det ovanligt att fastighetsmäklare fråntas sin licens. Den vanligaste påföljden är att mäklaren varnas.              
Källa: SVT Text, lördag 4 augusti, 2007
   

En snabbanalysering av fifflet

Kapitalismen är ofta nära allierad med kriminella nätverk, eller så tillämpar kapitalismen i sig självt kriminella handlingar för att berika företagsledare och aktieägare. Exemplen är många.
Skattefusk och fiffel på företagsnivå kostar förmodligen Sverige mellan 100 och 300 miljarder i uteblivna medel till statskassan.  

Enligt information från Länsstyrelsen för Västra Götalands län, oktober år 2003, kostar ekobrottsligheten Sverige omkring 100 miljarder per år. Det skulle räcka till följande:

400 vårdcentraler = 20 miljarder kronor
5 miljoner svenskar skulle få 4000 kronor i lägre skatt/år = 20 miljarder kronor
Allmän läkarvård inom primärvården = 10 miljarder kronor
150 nya grundskolor = 10 miljarder kronor
40 mil nybyggd motorväg/år = 20 miljarder kronor
150 000 gymnasieplatser = 10 miljarder kronor
22 000 grundskoleplatser = 10 miljarder kronor.

Skattefusket bland företagarna kostar oss andra mycket. Är fusket tre gånger större, alltså 300 miljarder per år, är det bara att tredubbla de ovan visade siffrorna. Vilket då blir följande:

100 miljarder skulle skapa minst 350 000 nya jobb i Sverige.
300 miljarder skulle skapa minst 1 miljon nya jobb i Sverige.
O.s.v.…

Som kriminalinspektör vid Ekobrottsmyndighetens västra avdelning, Claes Lans påpekade i samma källa från Västra Götaland, ”….ekobrotten skadar oss alla och ger oss ett mycket sämre samhälle än vi skulle behöva ha.”

Skatteverket i Sverige skriver följande:
”Svenska folket jobbar svart för 120 miljarder kronor varje år, enligt Skatteverkets utredning "Svartköp och svartjobb i Sverige" som är den mest omfattande undersökningen i sitt slag i Skandinavien. Småföretagarna tros stå för den största delen av totalsumman, de beräknas undanhålla 71 miljarder från statskassan varje år. 800 000 svenskar har någon gång jobbat svart. 25 procent av dem som utför svartjobb studerar eller gör värnplikten. Svartjobbaren är i regel en yngre person med låg inkomst.”    
Källa: 112 SVT Text, Onsdag 2 augusti, 2006,  

En mindre del av toppen på det kapitalistiska isberget av kriminalitet således. Man kan med fog faktiskt påstå att ser du två företagare så är den ene kriminell, minst!  :lol:

MVH
biggj
Den goda sidans försvarare


Återgå till "Politik och samhälle"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster