All vår början var virtuell

Fysik, biologi, teknik, ETC.

Moderator: Moderatorgruppen

Lennart
Inlägg: 91
Blev medlem: 11 okt 2003 16:51
Kontakt:

All vår början var virtuell

Inläggav Lennart » 27 mar 2012 16:18

Autokatalytisk kemi ihop med molekylära självkopplande förlopp som  bildar inneslutningar som sätter temporära stopp för de nedbrytande termodynamiska förloppen är mycket sällsynta utanför den biologiska sfären där de å andra sidan är allenarådande.

När en kapsel med inneslutna potentiellt autokatalytiska molekyler bryts sönder så kan det under förutsättning av att den omgivande närmiljön av molekyler är tillräckligt rik på lämpliga molekyler starta ett händelseförlopp som skapar inte bara en ny kapsel utan lika gärna två eller fler.

Den här reproduktiva mekanismen är alltså helt omgivningsberoende, parasiterar på sin omgivning. Å andra sidan kan kapslarna med sitt potentiellt autokatalytiska innehåll bevaras intakta under långa inaktiva perioder och under kraftigt skiftande omgivningar, likt virus som emellertid kräver att hitta levande organismer för att starta en förökningsprocess.

Ytterst är det gravitationen och fusionen i solen som möjliggör de förlopp som spontant och rent slumpmässigt frambringar denna metastabila form av sammankopplade molekylära processer.

I den aktiva fasen när kapseln brutits upp kommer den eller de nya kapslar som eventuellt bildas till största delen bestå av andra molekyler hämtade från den nya omgivningen och ingen genetisk information finns i de potentiellt autokatalytiska molekyler som innesluts mer än att de producerar de molekyler deras nya inneslutning byggs upp av.

Ändå är det vid replikationen inte längre fråga om en slumpstyrd process. De nya kapslarna med sitt innehåll uppstår ju precis på grund av att den specifika sammankopplingen av molekylära processer får den konsekvensen.

De enskilda molekylerna är utbytbara, med vissa begränsningar även miljön (kan kapslar av detta slag färdas på meteoriter?) och den direkta energikällan (kemisk bindningsenergi , vulkanisk värme etc ), men den spontant uppkomna dynamiska organisationen är det inte. Det är den första virtuella identiteten.

En skör identitet förvisso, utan minnen, gener eller släktträd, för dessa är ett resultat av den evolution som nu kunde börja och de allenarådande evolutionärt stabila formerna som så småningom utvecklades.

Se vidare http://apmel.blogspot.se/search?label=Filmen+i+huvudet

Återgå till "Naturvetenskap"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 17 och 0 gäster