Är PK-ismen uttryck för egosvaghet?

Politiska ideologier, ekonomiska strategier och lagfrågor.

Moderator: Moderatorgruppen

Användarvisningsbild
Mlw
Inlägg: 212
Blev medlem: 17 apr 2020 16:09
Kontakt:

Är PK-ismen uttryck för egosvaghet?

Inläggav Mlw » 12 aug 2021 20:02

Angående PK-ismen och bestraffningen av avvikarna. Jag ska här hävda att det hänger samman med behovet av en fiendebild. Det är ju välkänt att människor alltid demoniserat "de andra", de som bor på andra sidan gränsfloden. I kristendomen subjektiviserades fiendebilden i form av djävulen, som ständigt försöker få "mej" på fall. Men Hin håle är nu bortrationaliserad. Då tenderar projektionen att falla ut på någon person eller kategori av människor, såsom idag de politiskt inkorrekta.

Sossarna var inte för länge sedan invandringsskeptiska. Men de svängde 180 grader, för de insåg att invandringskritikern var den perfekta fienden, nu när kapitalisten och juden blivit accepterade. Invandringskritikern såsom fiendebild är överdriven—det är ju uppenbart att han jämställs med den Onde. Det är således en projektion med arkaiska och instinktuella förtecken. Projektioner söker alltid efter en hake att hänga upp sig på, om aldrig så liten. Projektionen måste ut, för personligheten förmår inte erkänna sitt eget mörker utan måste se sig själv som föredömlig, representativ och välanpassad.

Isåfall bottnar den politiska korrektheten och den pågående demoniseringen i vissa personlighetsdrag, såsom oförmåga till självkritik och en stark rädsla för att ses som annorlunda (som ju riskerar leda till utstötning). Det här kallas inom psykologin för egosvaghet. Således kan utstötning och demonisering ses som en modus operandi till försvar för det svaga egot, som vill förhindra sin egen utstötning. Genom att utstöta andra ingår man i en gemenskap och minimerar risken att själv blir utstött. Det är samma mekanism som i vargflockar, där en individ utses till syndabock, som ständigt blir förtryckt.

Det är de egosvaga som idag behärskar scenen, och politikerna vinner röster från desamma, varav flertalet är kvinnor, genom att presentera en världsbild som förstärker benägenheten att bli av med sin inre konflikt genom projektion. Egosvaghetens främsta kännetecken är nämligen oförmåga att bära inre konflikt och tvivel. Det är betydligt lättare att skylla på andra.

Återgå till "Politik och samhälle"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 8 och 0 gäster