Pollen skrev:Jag har äntligen - idag - fått kläm på Penne All'Arrabbiata eller ilsken,rabiat pasta pga hettan.
Såhär går det till:
för 2 orädda pers
Olivolja - 4 matskedar
Vitlök - 2 pressade klyftor, eller fler
Chili - 2, eller antal och styrka efter hur modig du är, här talar jag medelstark röd chili, finhackade
Tomat - gärna passerade, typ 200 g
Vatten - 2 dl
Persilja - 10, typ, stjälkar och blad finhackas var för sig
Salt - försiktigt
Vitpeppar - minst ett krm
Färsk basilika - 6, typ, stora blad
Pecorino Romano - två nävar färdigriven
Penne - för två
Gott bröd
*Fräs vitlök, persiljestjälkar och chili försiktigt några minuter i oljan.
*Häll på tomat och vatten, rör om och medan såsen börjar koka sätter du på pastavattnet som är rejält salt; sältan ska vara som havsvattnets.
*Dra ner på värmen och låt såsen sjuda och smaka av med salt och peppar, rör om då och då. Tänk på att osten är salt och med pastan följer alltid salt pastavatten, det är därför viktigt att inte ha i för mycket salt i början.
*När pastavattnet kokar livligt lägger du i penne för två. Den ska normalt koka 10-12 minuter, men dra av 2 minuter här för penne ska bli färdig i såsen.
*2 minuter innan pastan kokat klart river du sönder basilikabladen och rör ner dem i såsen tillsammans med hälften av persiljebladen.
*Befria pastan från vatten och rör ner den i såsen. Låt sjuda under omrörning tills pastan mjuknat något, men fortfarande har spänst.
*Rör ner en näve Pecorino Romano. Smaka av med mera salt om det behövs.
*Servera. Strö över resten av osten och persiljebladen och avnjut med gott bröd till.
Om du efter en stund känner den typiska hettan på läpparna, ja då har du gjort rabiata rätten rättvisa.
Får vänta tills sonen flyttar ut igen, han är en sån där som dricker tabasco med tesked. Frugan och jag klarar oss nog med mindre chili. Men del låter gott, det där.