Indelning av filosofiämnet?

Om du har fastnat i dina filosofistudier, eller har glömt vem som sa vad. Kortare frågeställningar som inte avser vidare diskussion.

Moderator: Moderatorgruppen

Semyaza
Inlägg: 10
Blev medlem: 29 jun 2012 15:39

Indelning av filosofiämnet?

Inläggav Semyaza » 02 jul 2012 16:29

Hej! Jag är i färd med att gå igenom en massa gamla anteckningar från diverse kurser och böcker i filosofi jag läst. Syftet är väl att få lite ordning på mina kunskaper, fräscha upp och kunna använda allt mer.

Men jag märker att jag är ganska ringrostig. Jag kör fast redan vid hur jag ska sortera saker.

På Wikipedia föreslår man följande indelning:
"Filosofin kan grovt indelas i logik, kunskapsteori, metafysik eller ontologi, vetenskapsteori, språkfilosofi, värdeteori, etik, estetik och religionsfilosofi. Logiken behandlar de formella förutsättningarna för att slutledningar ska vara korrekta men uttalar sig inte om världens beskaffenhet. Kunskapsteorin däremot studerar hur vi kan få kunskap om världen. Medan kunskapsteorin behandlar den frågan rent allmänt, och därför också intresserar sig för vardagskunskapen, ägnar sig vetenskapsteorin åt den specialiserade form av kunskapsbildning som sker i vetenskaperna. Metafysiken eller ontologin behandlar våra obevisbara föreställningar om vad för slags ting och fenomen som finns och kan finnas i världen, sådana föreställningar som tillsammans med logiken behövs som en grund för att vi ska kunna skapa oss en konkret uppfattning om hur världen är beskaffad. Värdeteorin behandlar frågan vad värde rent allmänt är, medan etiken undersöker vad som gör handlingar värdefulla, det vill säga varför vi bör handla på vissa sätt och inte på andra, och estetiken vad det innebär att ting och handlingar är upplevelsemässigt värdefulla. Religionsfilosofin behandlar de religiösa föreställningarnas innehåll och struktur men bekänner sig inte till eller från någon religion."

Jag antar att detta har stöts och blötts en hel del - olika lärosäten har ju t ex olika sätt att dela in ämnena, och utomlands också annorlunda. Men vad tycker ni, fungerar den här indelningen i 8 rubriker? Eller kommer jag att stöta på allt för mycket patrull? Tack på förhand.

Användarvisningsbild
freddemalte
Inlägg: 3393
Blev medlem: 04 mar 2006 20:04

Re: Indelning av filosofiämnet?

Inläggav freddemalte » 02 jul 2012 16:49

Hej Semyaza

Det verkar vara en vettig indelning, men det beror ju på hur noga man vill vara. Den vanligaste indelningen är den mellan Praktisk och Teoretisk filosofi. En uppdelning som Aristoreles ligger bakom. Men detta antar jag att du redan kände till? Immanuel Kant är nog den filosof som därefter bidragit mest till att hålla den uppdelningen vid liv.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Teoretisk_filosofi

http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Praktisk_filosofi

Det finns ju egentligen all möjlig slags filosofi. T ex den om staten, samhället, politiken och ekonomin. Eller medvetandefilosofi, abstrakt filosofi, metafilosofi (filosofi om filosofi), naturfilosofi etc. Men jag tycker att din indelning är bra!

Hälsar Fredrik
"Jag drömde att jag var, vaknade och var den jag drömde."

För mig är filosofi i princip likställt med ifrågasättandet av det vardagliga (common-sense) med det rationella tänkandet (analys och abstraktion), känsla och språket som huvudsakliga verktyg i en spännande samklang med fantasin drivet av en enorm nyfikenhet på världen vanligast manifesterad i en undran över hur andra människor upplever sin tillvaro, tänker och känner.


Återgå till "Hjälp!"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster